Til hovedinnhold

Piratene inntar Iphone

Ikke alle er like fornøyd med Apples tunge restriksjoner på applikasjoner som selges i Appstore. Derfor har hackergruppen som kaller seg Hackulous, som mål å bryte ned Apples DRM-ordning (Digital Rights Management), og rekrutterer nå nye Iphone-brukere til å hjelpe til. Hackulous tilbyr programmet Crackulous, som muliggjør hacking av programmer som er tilgjengelige i Appstore.

Det betyr blant annet at du deretter kan laste ned DRM-frie Apps til din ”jailbroken” Iphone (telefoner som allerede er låst opp, og er fri for Apples sperrer), ifølge Intomobile. Har du kjøpt din Iphone eller Iphone 3G fra utlandet, er denne sannsynligvis blitt låst opp på denne måten.

Appulous erstatter Appstore?
Men applikasjonen Crackulous er bare ett av tre ledd som piratene i Hackulous vil at Iphone-brukere skal benytte. Målet er nemlig at Apple skal løsne helt på restriksjonene for applikasjoner som selges i Appstore. Crackulous stripper en applikasjon kjøpt i Apples Appstore for all DRM, og denne applikasjonen kan deretter lastes ned fra Hackulous’ piratkopi av Appstore, kalt Appulous, og installere den DRM-frie versjonen på din Iphone via applikasjonen Installous. Forvirret? Det kan godt forstås.

Tanken til piratene i Hackulous skal være at Iphone-brukere bør få en ”ubegrenset prøveperiode” på alle Apps, og at man betaler av egen fri vilje for de applikasjonene man foretrekker. De som ikke betaler, ville uansett ikke brukt penger på applikasjoner, hevder Hackulous. I praksis betyr nok imidlertid det at folk flest stjeler applikasjonene uten å betale så mye som en krone, selv for programmer de synes er nyttige eller morsomme, og da gidder heller ikke utviklere å bruke så mye tid på å lage dem – hvorpå kvaliteten sannsynligvis vil synke.

Piratkopiering av lisensierte applikasjoner, musikk, bilder, spill, programvare og andre digitale verk med opphavsrett eller kopisperrer, er selvsagt helt ulovlig også i Norge, og gjøres eventuelt på eget ansvar. Du risikerer å bli straffeforfulgt dersom du tyr til piratkopiering, hvis det blir oppdaget.

Les mer om Hackulous’ Crackulous-applikasjon på nettsidene til Intomobile.

Mer om
annonse