Til hovedinnhold

Grillen går i Sverige

Rettsaken mot The Pirate Bay startet opp igjen i går etter en pause i helgen. Denne uken var det aktoratets vitner som fikk æren av å starte opp og forsvarsadvokatene skrudde kjapt opp varmen når de fikk slippe til med sine spørsmål.

Sådde tvil om teknisk kompetanse

Magnus Mårtenson, advokat fra IFPI var først ute på tirsdag. Han har samlet flere eksempler på det han mener beviser spredning av opphavsrettsbeskyttet materiale via nettsiden The Pirate Bay. Forsvarerne var derimot ikke helt fornøyde med bevisene han la frem. De stilte spørsmål angående hvorvidt bevisene, som bestod av skjermbilder, på noen måte viste at filene ble lastet ned via Pirate Bay. Måtenson hadde derimot problemer med å legge frem slike beviser. Forvarerne sådde også tvil angående Mårtensons teknologiske kompetanse. Selv understreket han at han først og fremst er jurist, ikke teknolog. Flere ganger avstod han fra å svare da han ikke forstod meningen med forsvarets spørsmål.

Neste person ut var eks-politimann Magnus Nilsson som på samme måte viste hvordan han hadde klart å laste ned opphavsrettsbeskyttet materiale. Også denne gangen forsøkte forsvarsadvokatene så tvil om vitnets tekniske kompetanse. Derimot hadde Nilsson vært langt flinkere enn Mårtenson til å ivareta logger fra sine nedlastninger slik at han bedre kunne vise koblingen opp mot Pirate Bay. Derimot kunne han ikke bevise sin påstand om at det meste materialet av torrenter du finner via Pirate Bay er piratkopiert materiale.

- Google bekjemper pirater

I dag har temperaturen skrudd seg kraftigere opp i rettssaken da IFPIS internasjonale representant John Kennedy stilte i vitneboksen. Ifølge hans vitneprov er Pirate Bay blandt de som har gjort mest skade mot musikkindustrien gjennom sin påståtte piratvirksomhet. Han mener oppreisningskravet mot de fire mennene på over 100 millioner kroner er konservativt sammenlignet med den skade de har gjort mot industrien. Forsvarsadvokatene gikk på sin side løs på Google-argumentet. De spurte Kennedy om ikke Google er vel så effektivt som The Pirate Bay for å søke opp piratkopiert materiale. Dette var derimot Kennedy slett ikke enig i.
- Vi har et kontinuerlig samarbeid med google for å bekjempe piratkopiering og Google er aktivt med på denne kampen. Du kan dessuten se at et søk på Google etter Coldplay gir deg 40 millioner treff med lenker til presseomtaler, fansider, hjemmeside, nettsider hvor du kan kjøpe og laste ned musikken lovlig og konsertomtaler. Et lignende søk på The Pirate Bay gir deg kun tilgang til piratkopiert musikk og video. Pirate Bay gjør dessverre det nettsiden beskriver seg som, tilgjengeliggjør piratkopiert materiale, fortalte Kennedy retten.
Dette fikk mange twitterbrukere som følger rettsaken til å reagere og på kort tid ble det listet opp flere lenker til googlesøk som ga tilgang til piratkopiert materiale. Det spørs om Google selv vil være enig i tittelen piratbekjempere.

Fortsetter utover dagen
Rettsaken fortsetter utover dagen med vitneavhør av flere av musikkindustriens vitner. Mange av spørsmålene her handler om kostnader og inntjening på musikk.
Hos SVT kan  du selv følge saken direkte.
I morgen er det vitner innkalt av forsvaret som vil stille opp. Disse er i stor grad hentet fra det tekniske miljøet. Høyst sannsynlig vil morgendagen i stor grad handle om hvordan The Pirate Bay som tjeneste ikke kan være skyld i brudd på opphavsretten. Da vil det være anklagers tur til å skru grillen på fullt.

Mer om
annonse