Til hovedinnhold

Har det dukket opp et nytt symbol på mobilen din?

Endelig henger 4G-dekning og ringedekning sammen.

Skjermdump, Telenor på Facebook

Det er rundt seks år siden 4G og LTE ble lansert i Norge. Den gang av Netcom. Noen år senere åpnet Telenor opp for at telefoner kunne bruke deres 4G-nett. Men visste du at du ikke kunne ringe over nettverket før nå nylig?

I går gikk nemlig Telenor ut med en melding til sine kunder. På Facebook-sidene sine forklarer de et lite symbol mange har sett på skjermene sine den siste tiden. Symbolet betyr at du kan bruke Voice over LTE, eller tale over LTE. Det har en rekke konsekvenser for deg som bruker, men alle er av det gode.

Så langt har operatørene som støtter LTE-teknologien basert seg på en slags nødløsning for å få den til å snakke pent sammen med GSM(2G) og CDMA/UMTS(3G).

Vekk med nødløsningen

Nødløsningen går ut på at mobilen hopper ned til en eldre nettverksstandard så fort noen ringer inn til nummeret ditt. Dermed må aktive datatilkoblinger forsiktig flyttes fra 4G til 3G innen du kan besvare anropet. Bare nedkoblingen i seg selv kan by på kompleksitet og problemer som gjør at du ikke får mottatt samtalen, eller at datatilkoblingen stopper opp.

Den gamle nødløsningen har vært kjent som CS Fallback, og følger du med på slikt kan du gjerne gjette hva som er i ferd med å skje når mobilen din bytter fra 4G- til 3G-logo mens du surfer.

Det har fungert på et vis å surfe mens du snakket i telefonen så langt, men du har naturligvis mistet fordelene som 4G har gitt. Det kan dreie seg om raskere respons eller kjappere hastigheter generelt, men det kan også bety at du i tungt belastede tider, og på tettbygde steder, ikke får noe særlig data ut av 3G-tilkoblingen din, eller du blir henvist til enda treigere 2G. I praksis risikerer surfingen din å støte på en murvegg.

– 4G-dekningen er i ferd med å bli bedre enn 3G-dekningen, så det finnes områder der du har 4G og ikke 3G, får vi vite av Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen.

I disse områdene ville du altså måttet klare deg uten datatilkobling i en samtale der du ble koblet ned fra 4G.

Før kunne du ha datadekning, men ikke taledekning

I tillegg til å kunne gjøre hele mobilopplevelsen mindre stabil har CS Fallback også hatt en annen og til dels viktig betydning.

Ettersom operatørene bruker ulike frekvenser til de forskjellige teknologiene, har de advart mot tilfeller der datatilkobling i 4G-nettet rett og slett ikke har hatt et talenett å falle tilbake på. Steder der 4G-dekningen er alene, og det ikke fins en 2G- eller 3G-sender innen rekkevidde.

Dette er neppe noe du vil ha støtt på ofte, men siden dekningens utkantområder gjerne er på litt utsatte steder kan det likevel være viktig å vite om. Midt på høyfjellet kan det rett og slett hende nødanropet ditt ville blitt gjennomført gjennom via Skype, men ikke ved bruk av telefonens innebygde ringeapp.

Raskere oppkobling og bedre kvalitet

Et siste moment som enkelte kanskje har lagt merke til er oppkoblingstid og samtalekvalitet. I dag har operatørene noe som markedsføres som HD Voice i nettene sine. Det betyr økt oppløsning på lyden og langt bedre kvalitet. Men løsningen har ikke vært tilgjengelig på 2G-tilkoblinger. På steder der 4G og 2G er eneste teknologier, ville man altså fått ganske dårlig talekvalitet sammenliknet med det beste tilgjengelige. Det slipper man å tenke på når VoLTE er aktivert.

Nå er altså denne faren i ferd med å gi seg. I hvert fall for deg som har Telenor-abonnement og en av telefonene som slippes løs i teknologien først. Noen av fordelene vil imidlertid la vente på seg til alle er over på nye telefoner og har blitt del av utrullingen.

Foreløpig er det disse telefonene som kan bruke VoLTE i Telenors nett:

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen hos Telenor sier at operatøren ligger foran mobilprodusentene i utrulling av tale over 4G-nettet.
Telenor, CC

Operatøren lover at flere vil komme til etter hvert. Etter en kjapp sjekk hos Samsung får vi vite at S6 Edge+ foreløpig ikke er med på denne utrullingen.

– Vi fortsetter utrulling og tilgjengeliggjøring av tale over 4G. Jeg sitter selv med en Xperia av siste type, men jeg har foreløpig ikke fått det på min, forklarer dekningsdirektøren.

Amundsen fremhever dessuten at utrullingstempoet ikke bare henger på operatørene. Det forutsetter også at mobilprodusentene støtter teknologien.

– Vi ligger egentlig litt foran det produsentene kan forplikte seg til. Vi har hatt telefoner med i pilottester der produsenten ikke har rullet ut støtte til vanlige solgte enheter, og vi har ikke fått datoen for når Apples iPhone-modeller er klare for tale over 4G, avslutter Amundsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foreløpig er det kun Galaxy S6-modellene i normal størrelse som får støtte for tale i 4G-nettet. Den større Edge+-modellen må klare seg uten en stund til.
Espen Irwing Swang, Shutterstock, Tek.no

NetCom jobber også med saken

Også hos NetCom er den nye teknologien på vei, men her er den foreløpig ikke i drift.

– Vi kommer selvsagt også med tale over 4G i vårt mobilnett. Dette vil skje i løpet av relativt kort tid, forklarer kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i en e-post til Tek.no.

Også NetCom viser til at det i dag kun er noen få mobiler i markedet som støtter teknologien, men det vil neppe vare lenge.

– Vi er sikre på at dette på sikt vil bli den nye og mest vanlige teknologien for tale i mobilnettet. Den mest markante forskjellen mellom dagens tradisjonelle taleteknologi og VoLTE er at det i fremtiden vil være en merkbart kortere oppkoblingstid fra man setter opp en samtale til det ringer i andre enden. Man kommer raskere gjennom, avslutter Lunde.

Rett før nyttår viste NetCom frem hastigheter på inntil 1 Gbit/s i det eksisterende 4G-nettet. Vi var til stede og du kan lese mer om 4,5G-testen i denne artikkelen »

(Kilder: Telenor, NetCom, Samsung)

annonse