Nyhet

Nå satser Nokia på noe helt annet enn mobiltelefoner

Vil fornye seg selv med svindyrt, profesjonelt VR-kamera.

Finske Nokia gled inn i en noe mer anonym tilværelse etter at Microsoft skaffet seg mobilavdelingen. Den siste tiden har selskapet begynt å gjøre seg mer bemerket, for eksempel ved å varsle mobil-comeback. Nå skal selskapet imidlertid også bruke VR til å gjenreise seg selv.

I en pressemelding har Nokia kunngjort at deres nye, sofistikerte VR-kamera «Ozo» er klart for kommersiell lansering. Kameraet ble først kunngjort i juli i år.

Koster over en halv million

Ozo skal leveres til kunder i løpet av første kvartal neste år, altså innen mars måned. Den amerikanske utsalgsprisen vil ligge på relativt heftige 60 000 dollar, som tilsvarer cirka 520 000 norske kroner. Kameraet er da heller ikke primært rettet mot vanlige forbrukere, men derimot profesjonelle innholdprodusenter.

Lanseringen vil antakelig likevel få betydning for vanlige forbrukere, i den forstand at kameraet legger til rette for betydelig mer VR-innhold i høy kvalitet, noe som på mange måter fremdeles er mangelvare.

– Ozo er et kraftig verktøy som er designet for profesjonelle skapere som har lyst til å besvare de mest spennende spørsmålene om mulighetene som ligger i virtuell virkelighet, sa sjef for Nokia Technologies, Ramzi Haidamus, i pressemeldingen.

Første i sitt slag

Ozo er ifølge Nokia selv det første kommersielt tilgjengelige VR-kameraet som er designet og bygget for å produsere profesjonelt innhold. Enheten har form som en liten «ball» og består av åtte kameraer som sammen med åtte mikrofoner skal gi en 360-graders sanseopplevelse for både hørsel og syn.

Kameraet benytter spesiell programvare som sørger for å knytte alle lyd- og bildedata sammen til én enkelt fil hvor alt er perfekt synkronisert. Det er ellers designet for å overføre VR-bilder i sanntid, og kan også kontrolleres trådløst slik at du for eksempel kan feste det på en drone.

Ytre dimensjoner på 264 x 170 x 160 millimeter og veier 4,2 kilogram med batteri, så det er altså ikke spesielt store saken. Mer informasjon om Ozo finner du på Nokias egen produktside, og se også video under.

Nokia skal også muligens snart slippe ny mobil: Slik kan den se ut »

Les også
Nokia kutter prisen på VR-kameraet sitt med 160 000 kroner
Les også
Dette er et ekte VR-kamera for vanlige forbrukere
Les også
På kort tid har Nokia kjøpt et selskap, inngått avtale med Disney og holder døren åpen for en ny mobil
Les også
Dette er Nikons første actionkamera
Les også
Virtual Reality vil snart bli like vanlig som video
Les også
Disse VR-brillene byr på skikkelig oppløsning
Les også
GoPro slipper heftig VR-rigg
annonse