Til hovedinnhold
NyhetApple iOS 9.3

Nå kan du få denne funksjonen på iPhonen din

Møt Night Shift – funksjonen som kan gi deg bedre nattesøvn.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Apple lanserte i går kveld en ny og rimeligere iPhone-modell, i tillegg til at iPad Air 2 fikk en ny oppfølger i form av en mer kompakt iPad Pro-modell. Ikke uventet lanserte selskapet samtidig en ny versjon av operativsystemet iOS.

Den største forbedringen i iOS 9.3 er at du skal få hjelp til å sove bedre. Det skal gjøres ved at telefonen endrer skjermens fargetemperatur når mørket setter inn.

Du kan selv definere når Night Shift skal være aktivt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Night Shift

For å hjelpe deg med bedre nattesøvn har Apple nå lansert en ny funksjon, NIght Shift. Denne funksjonen endrer fargetemperaturen på skjermen din, slik at du ikke skal utsettes for så mye blått lys.

Det er nemlig slik at spesielt det blåe lyset undertrykker melatoninproduksjonen i hjernen din – sovehormonet som kroppen din produserer. Ved å forandre fargene på skjermen og gjøre dem varmere, skal altså hjernen din få mer fred til å gjøre deg søvnig.

Slik aktiverer du funksjonen:

  • Trykk på Innstillinger
  • Bla deg ned, og trykk på Skjerm og lysstyrke
  • Trykk på Night Shift

(Artikkelen forsetter under bildet)

Kald
Varm

Inne i funksjonen kan du blant annet selv definere når funksjonen skal være aktiv. Dersom du ikke har noen spesiell formening om når den burde brukes, kan du velge at funksjonen skal aktiveres mellom solnedgang og soloppgang.

Du kan også velge å manuelt aktivere funksjonen frem til nesten morgen. Under dette valget kan du dessuten definere hvor varm du vil at hvitbalansen på skjermen skal være. I teorien skal fungere bedre jo varmere skjermen justeres.

Slik låser du notatene dine.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Beskytt notatene dine

Om du bruker notatfunksjonen ofte, har dette nå blitt mer sikkert. Det har nemlig kommet på plass en låse-funksjon som gjør det langt vanskeligere for uvedkommende å snoke i sakene dine.

Slik låser du notatene dine:

  • Trykk på Notater
  • Velg et notat du ønsker å låse
  • Trykk på dele-knappen oppe til høyre i skjermen
  • Trykk på Lås-notat
  • Første gangen du gjør dette kan du legge til et eget passord med hint, slik at du kan låse opp notatet uten fingeravtrykk.

Dersom du låser opp et notat kommer det i tillegg opp et hengelås-symbol øverst til høyre, ved siden av dele-knappen. Husk å lås dokumentet etter du er ferdig å notere. De notatene som er låst kommer opp med en liten hengelås på seg under oversikten over alle notater.

Hent inn data til Helse-appen med tredjeparts apper.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Forbedret Apple Helse

Også Helse-appen til Apple har fått en oppdatering. Nå får du nemlig opp forslag om hvor du kan hente inn data fra andre enheter du bruker på telefonen, som for eksempel enn smartklokke eller lignende.

Om du går inn i appen kan du gå inn på et parameter, i vårt tilfelle Gå- og løpedistanser. Under her finner du flere valg, blant annet Del data. Trykker du på denne kommer det opp andre enheter som kan ha data du er på jakt etter.

Her fant vi data fra Garmin Fenix 3 via selskapet Connect-app. I tillegg har vi data fra både Suunto og Fitbit, men ingen av disse er i skrivende stund støttet av Helse-appen.

Andre mindre forandringer

Utover det er det også en del småting som er forandret. Blant annet har Siri fått utvidet antall språk hun skjønner, slik at du nå kan snakke til henne på blant annet finsk og hebraisk.

Det har også kommet forandringer for deg som bruker Apple CarPlay. Endringene går ut på at du nå får hjelp til å finne musikk som passer med det du hører på. Altså skal iOS 9.3 være mer behjelpelig med å gi deg anbefalinger.

Samtidig har det også blitt enklere å finne frem til for eksempel bensinstasjoner, parkering, restauranter og tilsvarende ting i nærheten av der du befinner deg.

Til slutt er det også foretatt en del optimaliseringer av skjermstørrelser i forbindelse med at det kommer både en ny mobil og nettbrett.

Apple Pencil er en nyhet du kan bruke på de nye Pro-nettbrettene til selskapet:
Slik gikk det da vi testen den »

annonse