Til hovedinnhold

Denne nye AMD-brikken skal gi bedre spillgrafikk

Letter på sløret rundt sin nye APU-arkitektur «Carrizo».

AMD har lettet på sløret rundt sin nye APU med kodenavnet «Carrizo». Den nye løsningen er en helintegrert systembrikke som skal ta over stafettpinnen fra den gjeldende Kaveri-brikken.

Med Charrizo fokuserer AMD blant annet på bedre energieffektivitet og mer datakraft, som vil komme bærbare datamaskiner til gode.

Langt flere transistorer enn Kaveri

Charrizo bruker de nye Excavator-kjernen til AMD og blir den første helintegrerte brikken som støtter AMDs HSA-løsning (Heterogeneous Systems Architecture). Den nye kjernen skal klare å ta unna flere instruksjoner per klokkesyklus med 40 prosent mindre effektforbruk kontra dagens Kaveri-brikke.

En av de andre opplysningene som kommer fra AMD er at Carrizo-brikken inneholder langt flere transistorer enn Kaveri – nærmere bestemt 29 prosent flere. Det betyr at den nye APU-en totalt har 3,1 milliarder transistorer.

Bedre egnet til 4K

Carrizo er samtidig optimalisert mot nye videostandarder. Brikken har nemlig en egen dedikert dekodingsenhet som støtter den nye H.265-standarden. Denne gir blant annet mulighet for å vise ekte 4K-innhold på en effektiv måte.

Siden den nye brikken støtter nye videostandarder kan vi vente oss bedre batteritid på bærbare dataamskiner. Samtidig vil den nye dekoderen minske båndbredden en trenger for å se høyoppløst videoinnhold.

Rivalen Intel jobber også med en ny prosessor:
Den nye «Skylake»-brikken kan bli forsinket »

Les også
AMD frir til esport-spillere med kraftig prosessorgrafikk
Les også
Tid for årets datasirkus
Les også
Skal Samsung kjøpe AMD?
Les også
Nå kommer Windows-mobiler med Intel-brikker
Les også
Denne skal kjempe mot Intels bærbarprosessorer
Les også
Pengene renner inn for Nvidia
Les også
Kommer Xbox One «Slim» snart?
Les også
LG lanserer sin egen systembrikke for mobiler
annonse