Til hovedinnhold

TeliaSonera skal gi Stockholm 5G i 2018

Åpner for ekstreme hastigheter.

MANIPULASJON, Tek.no, Bildekilder: Shutterstock, Zeynep Demir, Skjermdump

Det går knapt en dag uten at vi hører om nye fremskritt i mobilnettverkene. For kort tid siden demonstrerte NetCom og Huawei det de kalte 4,5G på Linderud utenfor Oslo, og kunne vise til hastigheter på rundt 1 Gbit/s.

I dag gikk det ut en pressemelding fra Ericsson, og NetComs eierselskap, TeliaSonera, om at de to skal tilby 5G i Stockholm fra 2018. Akkurat når bryteren skrus på sier de ikke noe om, men svenskene vil altså være i hvert fall delvis i gang med teknologien om et par år. Samtidig vil et tilsvarende nett skrus på rett over viken, i Estlands hovedstad Tallinn.

Kommer før de fleste har ventet

Dette er en ganske drøy fremskynding etter at de fleste har ventet at disse nettene ville treffe Europa først et sted rundt 2020 til 2022.

Selv om 4,5G-demonstrasjonen her i Oslo nå nylig var imponerende er den ingenting mot lovnadene 5G fører med seg. Her snakker vi nemlig om opp mot 10 Gbit/s nedlasting per enhet.

Lanseringen nå gjøres i samarbeid med en rekke utdanningsinstitusjoner og kommersielle aktører. Blant disse er Universitet i Lund og Volvos avdeling for gravemaskiner og annet tungt anleggsutstyr.

Sammen skal partnerne utvikle tjenester og løsninger, med tanke på en åpning som altså ventes å skje i 2018.

TeliaSonera og Ericsson har hatt flere prosjekter sammen, og i forbindelse med dagens pressemelding har de samlet noen av dem på denne tidslinjen.
TeliaSonera

Foreløpig få detaljer

Foreløpig er ikke spesifikasjonene for 5G helt ferdige, og Ericsson og TeliaSonera er dessuten ganske ullne i sin pressemelding. De sier ikke mye om detaljene rundt denne lanseringen.

En annen ting som er usikkert er hvor stor nytte av den voldsomme hastigheten sluttkundene faktisk vil få. For det første er det nesten bare de aller dyreste abonnementene som faktisk lar brukere få utnytte dagens 4G-nett maksimalt, og for det andre vil mobilnettene fortsette å være typiske delte ressurser, der ikke alle kan kjøre så fort som de vil dersom flest mulig skal få brukt nettet samtidig.

Det gjenstår altså å se hvor stor forskjell dette vil gjøre for enkeltbrukere og hver enkelt enhet. Men større total kapasitet i nettet kan uansett gi en betydelig bedre opplevelse, selv om kanskje ikke du og jeg får brukt de helsprø hastighetene det snakkes om ned til hver enkelt enhet.

Foreløpig ukjent for Norges del

NetCom er en del av TeliaSonera, og de har også tidligere vært svært tidlig ute med teknologier. I den senere tid er det først og fremst åpningen av 4G-nettet i 2009 vi husker. Det skulle ta knappe tre år før Telenor åpnet sitt på høsten i 2012.

Slik så det ut da NetCom demonstrerte sitt lynraske testnett på Linderud for noen uker siden. Mens de fremmøtte så på klarte nettet knappe 1 Gbit/s. Samtidig var nettverket i bruk av tusenvis av vanlige kunder. I testkjøringen NetCom gjorde natten før gikk det enda raskere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

NetCom og TeliaSonera i Sverige har ofte kjørt denne typen prestisjeprosjekter i tandem mellom Oslo og Stockholm. Vi spurte kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i NetCom om han kunne si noe om 5G-utsiktene i Norge.

– Det er lenge til 2018 og mye vil skje før det. Vi ønsker alltid å være i front på teknologisk innovasjon og har vist det med både 4G, 4G+ og nå senest såkalt 4,5G. Det vil nok ikke være utenkelig at våre kunder også vil være blant de første til å ta i bruk neste generasjons mobilnett, forklarte Lunde.

Det er altså håp i hengende snøre for at den nye teknologien kan komme raskt også hit. Men fortsatt har vi altså ikke fått noen konkret informasjon, og 5G har et stykke vei igjen før det er klart.

Vi var til stede da NetCom og Huawei demonstrerte 1 Gbit/s over helt vanlig mobilnett i Groruddalen. Les mer om den ekstreme demonstrasjonen i denne saken »

annonse