Til hovedinnhold

Netflix-triksene du bør kunne

Nyttige tastatursnarveier og innstillinger.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den populære strømmetjenesten Netflix (netflix.com) er ikke akkurat vanskelig å bruke – du kommer langt bare du klarer å trykke Play-knappen. Det er kanskje en av grunnene til at tjenesten er så populær som den er.

Men Netflix har faktisk ganske mange avanserte muligheter som mange kanskje ikke vet om.

Det at du kan trykke mellomromstasten for å starte eller stoppe avspilling er vel kjent for de fleste, men du har også hurtigtaster som for eksempel gir deg tilgang til detaljert teknisk informasjon om videostrømmen og om hva som foregår i bakgrunnen.

Her er en oversikt over de viktigste hurtigtastene i Netflix – og noen ikke fullt så viktige.

Grunnleggende avspilling

Dette er de mest nyttige hurtigtastene som de fleste av oss vil ha bruk for hele tiden.

Funksjon
MellomromStart/pause avspilling
EnterStart/pause avspilling
Page UpStart avspilling
Page DownPause avspilling
Shift-pil venstreSpol tilbake
Shift-pil høyreSpol frem
Pil oppVolum opp
Pil nedVolum ned
MDemp lyden («Mute»)
FFullskjermsmodus
ESCGå ut av fullskjermsmodus

Tips for viderekomne

I tillegg til de åpenbare hurtigtastene, har også Netflix noen litt mer avanserte muligheter.

Funksjon
Shift-ctrl-alt-QViser detaljert informasjon om videostrømmen, som for eksempel bitrate, lydvolum, hvor mye data som er bufret, og så vidoere.
Shift-ctrl-alt-SHer kan du manuelt endre bitrate for både lyd og bilde, samt hvilken CDN du skal strømme fra. CDN (Content Delivery Network) er servere som står plassert nærmere deg – for eksempel hos Internett-leverandøren din – slik at du skal få best mulig ytelse. Hvis du velger flere bitrater, vil Netflix tilpasse hastigheten automatisk mellom laveste og høyeste hastighet.
Shift-ctrl-alt-LViser en logg over alt du har gjort av endringer, om du har startet eller pauset videoavspillingen, og så videre. Øverst til høyre kan du velge hva slags type informasjon du vil se, for eksempel kun feilmeldinger eller varsler.

Lurer du på hvilken Internett-leverandør som gir deg best hastighet mot Netflix' servere, oppdaterer Netflix hver måned en oversikt på denne siden.

Sjekk innstillingene

Du kan enkelt endre hvordan undertekstene ser ut.

Et par tips helt til slutt: Synes du de gule undertekstene er stygge å se på? Det endrer du enkelt ved å gå inn på Din konto og velge Undertekstens utseende. Der kan du endre både farge, skrifttype og størrelse.

Under innstillinger har du også mulighet til å endre hvor god kvalitet du vil ha på avspillingen. Normalt vil du antagelig ha best mulig kvalitet, men bruker du mobilt bredbånd kan det hende du vil ønske å skru ned kvaliteten litt for å spare data.

Benytter du beste kvalitet på en PC vil du bruke opptil 3 GB i timen for HD og 7 GB i timen for 4K – men skrur du ned kvaliteten til «lav» vil forbruket reduseres til bare 0,3 GB i timen. Kjekt å vite om du har en datapakke å ta hensyn til.

Det finnes mange alternativer til Netflix:
En strømmetjeneste knuser de andre »

(Kilde: Netflix)

annonse