Til hovedinnhold

Slik skal Apple gjøre produktene sine vanntette – uten å øke tykkelsen

Ny patentsøknad fra selskapet.

NINETY1FOTO/Shutterstock.com

Apple er glade i å utforske nye patenter, og det går som regel ikke lang tid mellom hver gang vi hører om nye patentsøknader fra selskapet. Nå har nettstedet Apple Insider snappet opp enda en søknad fra Apple, som avslører at selskapet tilsynelatende har begynt å ta vannsikring skikkelig på alvor.

Den nye patentsøknaden heter «Methods for Shielding Electronic Components from Moisture» og dreier seg altså om en teknikk for å beskytte elektronikken i for eksempel iPhone- og iPad-enheter mot fuktighet.

Vil pakke inn komponentene

I patentdokumentet kommer det frem at selskapet ikke har tenkt å lage et vanntett skall, men derimot beskytte selve de elektroniske komponentene på innsiden. Det skal i korte trekk gjøres ved å «pakke» komponentene inn i tynne, hydrofobiske hinner, altså materialer som effektivt avstøter vann.

Illustrasjonsbilde av patenten. Foto: USPTO

Måten Apple foreslår å gjøre dette på er å benytte seg av en løsning med det heller tekniske navnet «plasma-assistert kjemisk dampdeponering». Kjemisk dampdeponering går i veldig korte trekk ut på å danne materialer ved å bruke gasser som reagerer kjemisk med en overflate ved å tilføre strøm, og benyttes i produksjon av veldig tynne stoffer, for eksempel grafén.

Apple ønsker visstnok å bruke denne metoden til å belegge hele kretskort med vannavstøtende hinner. Når det gjelder kontaktene mellom de ulike kretsene foreslår selskapet å isolere disse med silikon, slik at også disse blir vannsikre.

Én tusendels millimeter tynne

Disse vanntette hinnene skal kunne lages svært tynne, nærmere bestemt mellom én og ti mikrometer. Én mikrometer er det samme som én tusendels millimeter, noe som altså innebærer at Apples vannsikringsløsning fint skal kunne la seg realisere helt uten at telefonene og nettbrettene blir tykkere.

Et problem som Apple måtte overkomme med patenten sin er de såkalte EMI-skjoldene som finnes i elektroniske enheter som iPhone og iPad. Dette er skjold som beskytter kretser mot elektromagnetisk stråling og dekker ofte kritiske komponenter. Dermed blir det vrient å få lagt de vannavstøtende hinnene på disse komponentene.

For å løse dette problemet foreslår Apple i patentdokumentet å lage hull i EMI-skjoldene, som er store nok til at deponeringsprossesen trenger inn til komponentene, men små nok til at skjoldene ivaretar de beskyttende egenskapene. Som alltid med patenter er det høyst uvisst både om og når Apple vil realisere oppfinnelsen. Flere detaljer finner du i selve patentdokumentet.

Apple kommer stadig med nye produkter: Nå er det klart at den nye 12,9-tommers iPad-en utsettes »

(Via TechCrunch)

annonse