Tek.no

Nyhet

Denne norske båten er ikke som andre båter

Verdens første hybridbåt.

Shutterstock/Selfia Artica
Joachim Froholt
30 Juni 2015 06:00

I august vil verdens første hybrid fiskebåt bli å se på Aqua Nor-messen i Trondheim. Båten er bygd av norske Selfa Arctic AS, skriver Forskning.no.

Tanken er at båten skal bruke dieselmotoren sine på vei ut til fiskefeltet. Dette vil lade batteriet til den elektriske motoren, som skal drive båten mens den er på selve fisket.

Ikke bare vil dette spare diesel, men det vil sikre at fiskerne får arbeide i et relativt støyfritt miljø uten luftforurensingen fra motorene.

Reduserer CO2-utslippet

Ifølge Forskning.no vil vi redusere det norske CO2-utslippet med 32 000 tonn om alle mindre fiskebåter i kommersiell drift legger om til denne typen hybrid-motorer.

Hvis de legger om til ren batteridrift vil det årlige CO2-utslippet reduseres med over 80 000 tonn, skriver de.

For øyeblikket er det imidlertid ikke lønnsomt. Roar Pedersen, fagsjef for fartøyteknologi i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, sier til Forskning.no at de antar dette vil endre seg:

– I dag er det ikke lønnsomt fordi batteriene rett og slett er for dyre. Vi antar at i løpet av en femårsperiode vil dette bli litt mer vanlig handelsvare og såpass mye rimeligere at det blir lønnsomt.

Samtidig som fiskebåter får hybridmotorer prøver man seg på en velkjent sjøfartsteknologi i verdensrommet
Nå tester de Carl Sagans solseil »

(Kilde: Forskning.no)

annonse

Les også