Til hovedinnhold

Derfor valgte Microsoft å gjøre Windows 10 gratis

Windows Phone-plattformen spilte en avgjørende rolle, ifølge sjefen.

Shutterstock

Det finnes en del tegn på at Microsofts mobilsatsing ikke går så bra, ikke minst det faktum at selskapet nylig rapporterte både kutt i 8000 stillinger og en nedskrivning på 7,6 milliarder dollar relatert til anskaffelsen av Nokias mobilavdeling.

I pressemeldingen om saken forsikret Microsoft-sjefen Satya Nadella at selskapet fortsatt er dedikerte til mobiltelefoner, men nøyde seg med noe vage begreper som «effektivisering». Det viser seg imidlertid at Microsoft også har hatt et annet kort i ermet på mobilfronten, nemlig valget om å gjøre Windows 10 gratis.

Vil føre til flere mobilapper

I et intervju med nettstedet ZDNet nylig kunne Nadella avsløre at hans avgjørelse om å gjøre den neste Windows-versjonen gratis var ment å sette fart i nettopp mobilsalget.

Microsoft-sjef Satya Nadella gjorde Windows 10 gratis for å få fart på mobilsalget. Foto: Microsoft

– Gratisoppdateringen er ment å forbedre vår posisjon på mobilmarkedet. Det er grunnen til at jeg tok denne avgjørelsen. Dersom noen lurer på om jeg er dedikert til Windows Phone burde de tenke på hva jeg har gjort når det gjelder den gratis oppdateringen av Windows, sa Nadella.

På spørsmål fra intervjueren om hvordan disse to tingene henger sammen utdypet Microsoft-sjefen ved å peke på at Windows 10 er ment å være et felles OS for alle plattformer. Det betyr igjen at det ikke vil være et skille mellom PC- og mobilutviklere, ifølge Microsoft.

Mer tilgjengelig Windows-butikk

– Hvis du jobber med Windows, vil du automatisk være på telefonen også, sa Nadella i intervjuet. Tanken er altså at ved å gjøre Windows 10-plattformen bredest mulig tilgjengelig, gjennom å gjøre den gratis, vil man også gjøre de mobile plattformene bredt tilgjengelige for utviklere.

I hvilken grad dette igjen skal føre til økte mobilsalg sa ikke Nadella så mye om i intervjuet. Et annet aspekt som skal drive frem app-utvikling på Windows 10 er ifølge Nadella at Windows-butikken vil bli mer synlig og tilgjengelig, ved å bli integrert på Start-menyen.

– Windows 8 var flott, med unntak av at ingen oppdaget Windows-butikken. I Windows 10 er butikken lagt rett foran øynene dine, og på en smakfull måte, sa Microsoft-sjefen i intervjuet.

I mellomtiden lanserer Microsoft stadig nye mobiler: Her er de nyeste ryktene om toppmodellen Lumia 940 XL »

(Via The Verge)

annonse