Nyhet

iOS 9 blir smartere

Apple har lansert sitt nyeste operativsystem for iPhone og iPad, og får mange av de smarte funksjonene vi liker fra Google Now.

Apples utviklerkonferanse WWDC er i gang, og elektronikkgiganten viser frem noen av sine siste produkter og oppdateringer. Blant disse er den siste versjonen av Apples mobiloperativsystem, iOS 9.

Vi oppdaterer forløpende fra konferansen her »

Det er Apples programvaresjef Craig Federighi som viser frem den siste utgaven av iOS, noe han selvsagt gjør med stor entusiasme og tydelig stolthet. Vel, ikke før han har skrytt litt av den snart pensjonerte iOS 8, og over hvor raskt og hvor mange av brukerne som oppgraderte fra iOS 7. Selvfølgelig sammenlignet med konkurrent Android.

Siri blir smartere

Det er Apples digitale, personlige assistent «Siri» som står i fokus under resten av Federighis presentasjon. Ifølge Federighi får Siri til sammen over én milliard henvendelser fra iPhone-brukere, og skal det siste året ha redusert antall ganger hun «hører feil» med 40 prosent, og skal dermed være nede på en feilmargin på 5 prosent.

Siden Siri fortsatt ikke forstår norsk er ikke dette til stor hjelp for oss her på berget, men det er vel godt nytt for de blant oss som snakker ett av de andre språkene Siri forstår, for eksempel engelsk. Men det som er spennende uansett om du er av typen som snakker til telefonen din eller ikke, er at Siri, og resten av iOS blir mer intelligent. Hun skal ifølge Federighi ikke lenger bare være en god assistent, men også en proaktiv assistent, som lærer av vanene dine, og har ting klart for deg før du ber om det.

Oppdatering: Her tok vi visst feil gitt, for Siri har jammen lært seg norsk. Sjekk ut hvordan det fungerer og flere av de nye iOS-funksjonene her »

Blir mer som «Google Now»

De blant dere som har brukt (eller bruker) Android kjenner kanskje til Google Now, Googles smarte, digitale personlige assistent som lærer seg vanene dine og vet hva du trenger, før du har bedt om det.

Hvis du pleier å ta en løpetur om morgenen vil «Siri» finne ut av det og ha musikken klar til deg.

Hvis du pleier å ta en løpetur om morgenen vil «Siri» finne ut av det og ha musikken klar til deg. Eller en bestemt podcast når du sitter på bussen for den saks skyld. Pleier du å meditere med en spesiell app, skal «Siri» ha den lett tilgjengelig til rett tid. Er det noe du skal huske når du drar fra jobb? Be «Siri» om å minne deg på det, ved hjelp av Wi-Fi-tilkoblingen din, GPS-data og klokkeslett skjønner hun når det er.

– Minn meg på å ta kaffekoppen ned fra biltaket når jeg setter meg inn, sier Federighi til Siri, og forklarer at hun forstår når du setter deg i bilen, uten å gå inn på hvordan.

Får dataene du etterlater deg til å jobbe for deg

Denne oppdateringen gir iOS mye av den samme funksjonaliteten som Google Now, som på en intelligent måte setter sammen alle dataene telefonen samler om deg, og gjetter seg frem til hva du er interessert i.

Har du ikke nummeret til den som ringer deg? iOS leter gjennom epostene dine og gjetter hvem det kan være.

Hvis du har sjekket kinoprogrammet på nettet, og senere den dagen befinner deg i nærheten av en kino, setter Google Now søkehistorikken din sammen med posisjonsdataene dine, og gjetter seg frem til at du vil være interessert i å vite hva som går på den kinoen du er ved. Og så dukker det opp i Google Now-appen eller widgeten. Eller før du skal på jobb har Google Now beregnet reisetiden din ut fra trafikken, og gir deg beskjed når du snart må komme deg av gårde for å rekke frem i tide.

Foreslåtte apper og kontakter kan bli en veldig fin funksjon.

Det er mye av den samme funksjonaliteten vi nå får tak i via iOS' «Siri», og dette er utrolig nyttige funksjoner som vi har savnet å ha lett tilgjengelig på iOS. Apple presenterer også funksjoner som vi ikke finner i Google Now, som for eksempel at iOS kan foreslå apper og kontakter ut fra hva systemet tror du trenger der og da. Er du på jobbrelaterte apper og kontakter i arbeidstiden, familie, venner og fritid etter arbeidstid. Eller det som passer best for deg; vi går ut fra at systemet kommer med en funksjon som lar det korrigere forslagene hvis du ikke synes de er nyttige.

En annen veldig fin funksjon er at søkefunksjonen i iOS kan søke inne i appene, noe som kan bli veldig nyttig.

Du har kontroll over dine data

Samtidig som dette er nyttige funksjoner, kan det også være et skremmende eksempel på hvor mye datasporene vi etterlater oss avslører om oss selv og vanene våre. Og som en liten utvidelse av kritikken Apple-sjef Tim Cook noe indirekte rettet mot Google for noen dager siden.

Federighi forklarer at det meste bak disse nye funksjonene foregår lokalt på selve enheten, uten at dataene som trengs lastes opp og deles med tredjeparter. Når telefonen likevel må kommunisere med Internett for å hente nødvendige data, som for eksempel trafikkinformasjon, foregår dette anonymt med en ID som endres fra gang til gang.

Du har kontroll over dine data, står det i store bokstaver på skjermen bak Federighi.

Følg vår løpende oppdatering fra konferansen her »

Les også
Dette tror vi Apple lanserer i kveld
Les også
iOS 9 lar deg laste ned oppdateringer selv om du ikke har nok plass
Les også
Sony Xperia Z4 Tablet: Superlett nettbrett på høyoktan
Les også
Apple ble varslet om digert sikkerhetshull – valgte å ikke gjøre noe
Les også
Vi har prøvd iOS 9: Slik blir din «nye» iPhone og iPad
Les også
Se hva vi fant i nye iOS 9
Les også
Apple har lansert ny musikktjeneste, iOS 9 og OS X El Capitan
Les også
Musikk-appen får en skikkelig overhaling
Les også
Android mer stabilt enn iPhones iOS
Les også
I dag får du «ny» iPhone
Les også
Nå får du «ny» iPhone
annonse