Tek.no

Nyhet

Vil bruke teknologi for å løse bidødgåten

Forskere vil utstyre millioner av bier med RFID-sensorer.

CSIRO
27 Aug 2015 15:55

Den litt unnselige og som regel perifert summende honningbien er et insekt som kanskje ikke så mange av oss levner mer enn en tanke eller to på sommerstid, men som samtidig er en av den moderne jordklodens viktigste skapninger.

En betydelig andel planter – inkludert mange som brukes til menneskeføde – er avhengige av bier og andre flygende insekter for å bestøves og bære frukt. Med dette i tankende er det mildt sagt bekymringsfullt at stadig flere bier og humler har strøket med over de siste årene, uten at noen riktig har klart å finne ut av årsaken.

Blant teoriene rundt problemet finner vi alt fra mobilstråling til insektsmidler.

En liten brikke

Brikken er liten og lett, men tar likevel en tredjedel av biens bærekapasitet. Foto: CSIRO

Ett av naturforskernes og birøkternes problem er at det naturlig nok er vanskelig å følge med på hver enkelt bie ettersom de flyr fritt omkring. Så det har ikke vært enkelt å finne ut av akkurat hvor de drar og nøyaktig hvilke stoffer eller miljøer de passerer eller lander i på veien.

Men moderne teknologi hjelper til, og på den andre siden av kloden har nå Australias nasjonale forskningsorgan CSIRO klistret en en «ryggsekk» i form av en RFID-brikke på ti tusen bier.

Større sensorer som kunne samlet masse informasjon hadde naturligvis vært det ideelle, men vi snakker altså her om bier og ikke svaler. Den aktuelle RFID-sensoren veier ifølge BBC 5,4 milligram og får energi fra vibrasjoner – noe det trolig er en del av på en flyvende bie.

Ellers skal sensorene være så små at de visstnok ikke endrer bienes naturlige adferd – men like produktive blir de jo ikke, ettersom vekten utgjør en tredjedel av våre flygende venners totale bærekapasitet.

Identifiserer de enkelte biene

Radioidentifikasjonsbrikkene vil fungere som et slags «nummerskilt» som lar hver enkelt bie identifiseres med mottakere koblet til solcelledrevne datamaskiner basert på den frimerkestore og strømgjerrige Edison-brikken fra Intel.

Disse dataene lar forskerne følge med på når bien forlater bikuben og når den kommer tilbake. I tillegg da å vite hvor lenge hver bie er ute på oppdrag og hvor lang pause den trenger mellom hver tur, plukker sensoren opp om de har vært ute etter vann, nektar eller pollen.

– Denne bittelille teknologien lar forskere analysere effekten av stressfaktorer – inkludert sykdom, insektsmidler, luftforurensning, vannforurensning, diett og ekstremvær – på hvordan bier beveger seg og evnen de har til å pollinere, uttaler professor Paulo de Souza, vitenskapelig leder ved CSIRO.

Foto: CSIRO

Mer data om bevegelsene kan hentes inn ved å plassere ut flere mottagere i nærheten av kuben.

Disse individuelle dataene blir så lastet opp i nettskyen, hvor de kan samles og behandles. Ved å se på typisk og atypisk adferd i kolonien, er håpet å kunne finne stressfaktoren eller -faktorene som gjør at de ellers så stabile bisamfunnene kollapser fordi arbeiderne ikke returnerer til kuben – kjent som kubekollaps eller CCD (Colony Collapse Disorder).

Et globalt initiativ

Mye data er som kjent mer pålitelig enn for lite data, og med tanke på å få sjekket så mange faktorer som mulig ønsker australske CSIRO at flere tar i bruk mikronsensorteknologien de selv har utstyrt noen av sine lokale bier med.

Forskere i Brasil, Mexico, New Zealand og Storbritannia har allerede blitt med på leken, eller Global Initiative for Honey Bee Health (GIHH) som det offisielt heter.

Håpet er å til slutt å kunne jobbe med data fra tusenvis av bikuber globalt.

Global Initiative for Honey bee Health: How do the bees' backpacks work?

Kameraer, GPS-enheter og RFID-brikker hjelper forskere med å forstå verden:
Derfor elsker naturforskerne teknologi >>> (Ekstra)

(Kilde: CSIRO)

Les også
Derfor elsker naturforskerne teknologi
Les også
Tidlig prototype ble angrepet av parringsklare bier
Les også
Nå er Intels mikro-mikrobrikke klar for markedet
Les også
Mobilen fyller 100 år
annonse

Les også