Nyhet

Volvo skal bruke nettskyen til å gjøre bilkjøringen tryggere

Mange biler er allerede i ferd med å teste ut systemet i Norge.

Det er ikke bare typiske teknologiselskaper som viser frem spennende konsepter på MWC-messen i Barcelona. Nå har også den svenske bilprodusenten Volvo servert mer informasjon om sin nye, ambisiøse nettsky-løsning for bedre trafikksikkerhet. Det melder selskapet i en pressemelding.

Volvos nye sikkerhetskonsept er en såkalt «connected cars»-løsning som i korte trekk innebærer å koble sammen biler og la dem dele på opplysninger knyttet til for eksempel veiforhold, trafikk og andre faktorer som er relevante for bilister. Dette skal foregå via et nettskysystem som heter Volvo Cloud.

Foto: Volvo

Viktig sanntidsinformasjon

Ved hjelp av dette systemet kan man altså få servert viktig informasjon i sanntid fra andre bilister på veiene, slik som forslag til omkjøringer basert på eksisterende trafikkforhold, advarsler om farlige værforhold og diverse uforutsette situasjoner som kan oppstå brått og potensielt utgjøre en sikkerhetsrisiko på veiene.

Teknologien er også ment å bli integrert mot fremtidens «smarte byer», hvor bilene for eksempel kan kobles til gatelys og endre farge på lysene dersom forholdene langs bestemte strekninger skulle være farlige. Både slik og en rekke andre mulige bruksområder for «connected car»-teknologien undersøkes nå av Volvo, og mange andre selskaper vi kjenner til for den saks skyld.

– Se for deg en verden hvor veidata samlet inn av biler deles med med andre brukere av veiene og mer lokale myndigheter gjennom en nettsky som Volvo Cloud; en verden hvor fordelene ved anonym deling av data legger til rette for komfort og livreddende tjenester, og til å fremme et bedre smafunn. Volvo jobber med å realisere et slikt samfunn, sa visesjef i Volvo Cars Group Klas Bendrik i pressemeldingen.

Testes ut i Norge

Norge er, sammen med Sverige, stedet hvor teknologien nå testes ut. I de to landene deltar nå 1000 Volvo-biler i et pilotprosjekt med deling av informasjon om veiforhold, som sendes både til andre biler og til veimyndighetene. Målet er at dataene skal føre til at raskt skiftende forhold på veiene skal kunne responderes på kjapt, særlig om vinteren, som ofte er en ekstra stor utfordring.

Vi meldte for øvrig om det nye konseptet allerede i mars i fjor. Den gang kom det frem at Volvo blant annet ønsker at løsningen skal bli et permanent tilbud for kundene sine, med den målsetning at ingen bilister skal dø eller bli alvorlig skadet i en ny bil fra firmaet innen år 2020. Hvor raskt vi vil få se det i aksjon avhenger nok av hvordan testingen går.

Volvo jobber imidlertid ikke alene med et prosjekt av denne sorten. En nettskyløsning som dette faller inn i kategorien «smarte byer», som en rekke produsenter og offentlige myndigheter rundt om i verden jobber med. Dublin er blant annet godt fremme her, mens det kan se ut til at Stavanger vil komme først ut her til lands.

Om de smarte byenene blir komplette kan ulykker reduseres og effektiviteten økes:
Har syklistene denne hjelmen på huet, vil du unngå å kjøre dem ned »

Les også
Nå skal Googles selvkjørende biler ut på vanlige veier
Les også
Telenor har nådd «tingenes Internett»-milepæl
Les også
Snart kan det bli dyrere å kjøpe elbiler
Les også
Skal hindre ulykker med nettskyen
annonse