Til hovedinnhold

«Frityrstekt» grafén kan gi batterier med superkapasitet

Forskere har funnet ny måte å utnytte superstoffet på.

Det ett atom tynne, karbonbaserte stoffet grafén er i kraft av blant annet sine ekstreme strømledende egenskaper blitt utropt både som arvtakeren til silisium og et lovende byggemateriale på en rekke andre områder, til og med innen skuddsikre vester.

Det gjøres stadig nye fremskritt innen anvendelse av grafén, men fremdeles ser det ut til at «vidunderteknologien» vi er blitt lovet er et godt stykke unna, da det ennå er vanskelig å finne gangbare, praktiske anvendelser av stoffet.

Forskere «frityrstekte» grafén

Nå har det imidlertid dukket opp en ny eksperimentell løsning som «retter» på noen av ulempene med materialet og gir det et lovende potensiale på et viktig område – nemlig innen batteriteknologi. Det er nettstedet Chemical Engineering News som rapporterer om det nye eksperimentet.

Illustrasjon av prosessen. Foto: Chem. Mater

Det forskerne nærmere bestemt har gjort er å spraye ørsmå «flak» av grafén oppløst i vann ned i en spesiell, kjemisk komposisjon. Denne komposisjonen bestod av et organisk løsemiddel og såkalt askorbinsyre, og holdt en temperatur på 160 grader. Dette gjorde at grafén-flakene klumpet seg sammen i små, tredimensjonale «baller» av grafén etter at vannet haddde fordampet. Ifølge forskerne kan prosessen i lekmannstermer sammenlignes med «frityrsteking» av grafén.

Ballene som oppstod i denne prosessen hadde form som såkalte pom pom-blomster, det vil si at de hadde mange todimensjonale flater som strekker seg utover i alle retninger fra ballens sentrum. Dermed er altså det samlede grafén-arealet mye større enn på en tilsvarende stor todimensjonal struktur.

Kan gi superbatterier

Dette gjorde igjen at strukturene hadde mye større såkalt kapasitans enn vanlig grafén. Kapasitans er det samme som evnen et legeme har til å oppta elektrisk ladning. På grunn av denne egenskapen mener forskere at denne nye løsningen kan gjøre det mulig å lage batterier med langt høyere energitetthet enn tidligere.

Det har også tidligere blitt gjort forsøk med lignende, tredimensjonale grafén-strukturer for å utnytte de elektiske egenskapene til stoffet på en bedre måte, men ifølge forskerne har disse ikke oppnådd like stor tetthet av materialet som i dette tilfellet. I tillegg har de andre eksperimentene også gitt mer irregulære former, noe som har gjort strukturene lite anvendelige.

Om du ønsker å fordype deg i alle detaljene rundt det nye grafén-eksperimentet kan du sjekke ut selve forskningsdokumentene hos ACS Publications.

Grafén er ikke det eneste «superstoffet»: Dette materialet produserer strøm bare ved å bli «strukket» »

(Via Daily Dot)

annonse