Tek.no

Nyhet

Dette skal bli Norges fremste digitale våpen

Åpnet nytt sikkerhetssenter på Gjøvik.

15 Aug 2014 15:16
annonse

Fredag den 15. august åpnet dørene for første gang hos Center for Cyber and Information Security – CCIS. Senteret er plassert i forbindelse med Høgskolen i Gjøvik, og skal være et nasjonalt senter for forskning, utdanning og trening på en rekke problemstillinger knyttet til informasjonssikkerhet.

Her er det mulighet til å jobbe for dem som er ferdigutdannet, men det er også mulig å ta både bachelor- og mastergradsstudier her.

Er du virkelig dypt interessert vil det også legges opp til 20 plasser for doktorgradsstudenter.

Et stort spleiselag

Senteret er et gedigent spleiselag, og blant de mer sentrale aktørene finner vi Politiet, Forsvarets Ingeniørhøgskole, Norway Cyber Defence, Nasjonalt ID – senter, NorSIS, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Statoil og Telenor.

annonse

Det er mange grunner til at man vil ha opp et slikt senter, men grunntanken er at vi gjør oss stadig mer avhengige av IT, og blir dermed stadig mer sårbare. Henger ikke sikkerheten med på utviklingen risikerer vi mange alvorlige situasjoner. Det har vært flere eksempler allerede, og i forbindelse med lanseringen nevnes det en serie med konkrete eksempler.

Blant annet er det tre ganger så mange nordmenn, 60 000 personer i året, som utsettes for ID-tyveri på nett, enn antallet som blir utsatt for lommetyveri. Flere norske selskaper og offentlige institusjoner har også vært utsatt for tjenestenektangrep (DDoS).

Skal bli en ressurs

På senteret skal det forskes på alle former for IT-kriminalitet, i tillegg blir det sentralt med utdanning og kompetansebygging. Tanken er også at senteret skal fungere som en ressurs for alle som har behov for assistanse innen ulike former for informasjonssikkerhet.

Det sier seg selv at de ikke vil være i mål allerede i morgen, men innen to år ser senteret for seg at de har fått en rekke studenter på ulike nivåer. I tillegg skal ulike faggrupper være etablert, og pensumet spisset.

annonse

Fire år etter oppstart er målet at de har blitt en sterk støttespiller til norske myndigheter, og at enda flere studenter har funnet veien inn. De regner også med å ha på plass en egen forskningsgruppe.

Etter åtte år mener de at de langt på vei har fjernet mangelen på det kritiske behovet for sikkerhetseksperter, og at det norske sikkerhetsmiljøet er samlet og sterkere enn noensinne.

Høres dette ut som et sted du kunne tenke deg å studere? Diskuter gjerne i forumet.

Nordmenn er allerede på god vei:
Norge fikk bronsjemedalje i sikkerhet »

Les også
Kina har utviklet et varmestrålevåpen
Les også
Etter 30 år har verdens mektigste fly fått nye telefoner
Les også
Amerikanerne vil ha retten til å snoke på deg overalt i verden
Les også
Nokia skal gjøre mobilnettet sikrere
Les også
Arrestert for å «kidnappe» Apple-dingser og kreve løsepenger
annonse

Les også