Tek.no

Nyhet

Slik revolusjonerte Kodak-grunnleggeren fotoindustrien

Kort dokumentarfilm oppsummerer George Eastmans enorme innflytelse.

YouTube
Eigil Knudsen
7 Aug 2014 11:32

Innimellom all hobbyfotograferingen og de tekniske aspektene kan det av og til være forfriskende å ta små dypdykk ned i fotoindustriens lange historie, for eksempel ved å ta en titt på verdens første fotografi.

Nå melder nettstedet Laughing Squid om en ny, liten historietime du kan ta del i. På YouTube har det nemlig nå dukket opp en kort dokumentarfilm om en av de viktigste personene i fotograferingens historie, George Eastman.

Kodak stod blant annet bak det legendariske Brownie-kameraet.Foto: Wikipedia

Viktig pionér

George Eastman, som ble født i 1854, var grunnleggeren av det ikke helt ukjente selskapet Eastman Kodak Company, gjerne bare kalt Kodak. Selskapet er mest kjent for sine analoge filmruller, som Kodak nærmest egenhendig populariserte og bragte ut til massemarkedet.

Kodak var den dominerende aktøren innen produksjon av filmruller gjennom mesteparten av 1900-tallet, men utover på 90-tallet måtte selskapet gjennom store omstillinger for å tilpasse seg digitalteknologiens fremmarsj.

Kodak produserte også i høyeste grad kameraer, ikke minst det legendariske og primitive Kodak Brownie-kameraet, som i stor grad var ansvarlig for å gjøre fotografering til allemannseie etter at den første modellen entret markedet i år 1900.

Filmen beskriver blant annet hvordan Eastman gikk frem for å konstruere sine første filmruller, og følger også utviklingen og forbedringene i de ulike kameramodellene etter hvert som årene gikk. Dokumentaren varer kun 2 minutter og 50 sekunder, og kan ses under.

Kodaks analoge film er fremdeles etterspurt i visse kretser: Flere Hollywood-regissører sverger nemlig fremdeles til analog film »

Les også
Tarantino redder Kodak-produksjon
Les også
Se de unike bildene fra første verdenskrig
Les også
Kodak gir ikke opp
Les også
Tidenes beste kamera er over 100 år gammelt
annonse

Les også