Til hovedinnhold

Dette kameraet tar 100 milliarder bilder i sekundet

Verdens raskeste kamera kan ta bilde av lys som beveger seg.

Lys er det raskeste vi kjenner til i universet. Nå har forskere ved Washington-universitetet i St. Louis utviklet et kamera som kan fange nettopp lysets bevegelser i bilder.

Til det kreves det et svært raskt kamera.

Milliarder av bilder i sekundet

Kameraet, som forskerne hevder er verdens raskeste, er et todimensjonalt «receiver-only»-kamera som kan registrere 100 milliarder bilder i sekundet. Dette er takket være det forskerne kaller «Compressed Ultrafast Photography», basert på en type kamera kalt «streak camera».

Sistnevnte er i stand til å måle variasjon i intensiteten til en lyspuls, normalt sett kun i én dimensjon. Forskerne har derimot klart, ved hjelp av algoritmer og et knippe mikroskoper og teleskoper, å få kameraet til å fange informasjon i to dimensjoner.

Resultatet er et kamera som kan dokumentere hvordan for eksempel en laserstråle beveger seg.

Nå kan superledere fungerer i romtemperatur
Men bare i kort tid av gangen»

Mikrospeil

Slik fungerer kameraet.Foto: Lihong Wang, PhD

Ikke helt uventet er kamerakonstruksjonen svært annerledes enn et tradisjonelt fotokamera.

Fotoner av lys fanges av kameralinsa og sendes gjennom en tubelinse til en digitalt mikrospeilenhet. Her kodes fotonene av rundt en million mikrospeil, som hvert måler 7x7 mikrometer, før det sendes gjennom en strålesplitter til selve «streak»-kameraet.

På veien blir fotonene omgjort til elektroner som blir utsatt for ulik elektrisk spenning, noe som gjør at elektronene ankommer bildebrikken på ulik tid og ulik plassering. Dermed tilføres kameraet tidsdimensjonen også.

Bildebrikken, en CCD-type, sender informasjonen videre til en datamaskin, som så prosesserer bildene. Opptil 100 milliarder av dem i sekundet, altså.

Fremskritt for medisin og vitenskap

Forskerne har stor tro på at det unike kameraet kan bidra til at det gjøres store, nye oppdagelser i vitenskapen i tiden fremover.

Blant annet ser forskerne for seg at kameraet kan brukes til å vise fluoriserende proteiner bevege seg. Disse selvlysende proteinene har stor bruksverdi innenfor medisin og forskning, der de blant annet brukes for å markere spesifikke gener i tilfeller der man driver med genforskning.

Også astronomi vil kunne dra nytte av kameraet. Kombinert med for eksempel Hubble-teleskopet vil dette kunne gi en kombinasjon av den høyeste oppløsningen og det kjappeste kameraet som finnes – en kombinasjon forskerne antar at garantert vil føre til nye oppdagelser.

Hele forskningsrapporten kan leses hos Nature.

Har du hørt om thorium?
Det er materialet som kan danke ut oljen »

(Kilde: Cnet)

Les også
Dette Hasselblad-kameraet ble solgt for 1,9 millioner kroner
Les også
Telenor får farts-slakt i bredbåndstest
Les også
«Datalagringsdirektivet» avslørte abort, sykdom og våpenkjøp
annonse