Her viser han nettsiden som endret en hel verden
I dag er det ti år siden Facebook ble lansert.
I dag er det 10 år siden 19 år gamle Mark Zuckerberg, med venner, startet Facebook fra studenthybelen på Harvard-universitetet. Det som startet som et lite samlested for universitetsstudenter i USA, har i dag vokst til å bli et sosialt nettverk som involverer 1,25 milliarder mennesker hver eneste måned.
– Folk spør meg ofte om jeg visste at Facebook ville bli hva det er i dag. Aldri i verden, skriver grunnleggeren Zuckerberg på sin egen Facebook-profil i dag.
Han er ennå bare 29 år, men det har ikke stoppet ham fra å bli verdens yngste dollar-milliardær, og en av klodens mest innflytelsesrike mennesker.
– Når jeg reflekterer over de siste ti årene, er det ett spørsmål jeg alltid spør meg selv: Hvorfor var det vi som endte opp med å bygge dette? Vi var bare studenter. Vi hadde langt mindre ressurser enn de store selskapene. Om de hadde fokusert på dette, kunne de ha gjort det.
100 millioner dollar – på to år
At nettsiden Zuckerberg, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz og Chris Hughes lanserte en februarnatt i 2004 skulle vokse til en nettgigant var absolutt ikke planen. De fem ville bare erstatte en del av skolens systemer, men innen det første året var omme hadde de en hel million aktive medlemmer.
Frem til 2005 het faktisk Facebook også «Thefacebook», før domenet Facebook.com ble kjøpt for rundt 1,2 millioner kroner og navnet byttet. Året etter, i 2006, ble selskapet verdsatt til 100 millioner dollar, ifølge The Guardian.
Samme år ble nettsiden åpnet opp for alle – ikke bare studenter og ansatte i spesifikke selskaper – og samtidig ble den da kontroversielle nyhetsstrømmen lansert. Først i 2009 kom den nå verdensberømte «Like»-knappen på plass.
Facebooks tilstedeværelse har også vært gjenstand for en kontinuerlig debatt rundt personvernet på nett, men det er ikke den eneste kontroversen.
Etter at filmen The Social Network gikk over verdens kinolerreter i 2010 ble også den interne feiden under oppstartstiden kjent for verden. Bare seks dager etter lanseringen i 2004 anklaget Winklevoss-tvillingene Cameron og Tyler, Zuckerberg for å ha rappet idéen deres, og det endte met et forlik på 1,2 milliarder aksjer i 2008, aksjer som fikk en verdi på 300 millioner dollar da Facebook gikk på børs i 2012.
– Vi brydde oss mer
I dag er selskapet verd 135 milliarder dollar – 850 milliarder kroner – og omsatte for snaut 8 milliarder dollar i 2013. Siden børsnoteringen har selskapet også begynt å tjene penger, og kunne i fjor vise til et resultat på 1,5 milliarder dollar.
Nøyaktig hvorfor det ble akkurat Zuckerberg og gjengen hans som skulle slå igjennom med et sosialt nettverk, strides ekspertene om. Noen mener timingen var perfekt, andre mener Harvard-koblingen var essensiell. Zuckerberg selv er imidlertid overbevist om at det kun er én grunn til at studentprosjektet slo igjennom:
– Vi brydde oss mer. Mens noen tvilte på om det å koble verden sammen var viktig, jobbet vi med å bygge. Mens andre tvilte på om dette var bærekraftig, jobbet du med å lage langvarige bånd. Vi brydde oss mer om å koble verden sammen enn noen andre, og det gjør vi fortsatt i dag, skriver han.
Han beskriver videre de første ti årene som et prosjekt som egentlig handlet mest om å sy nettverket sammen, mens de neste ti årene skal handle om de virkelig store problemene – som etter Zuckerbergs syn blant annet er å gi hele verden Internett.
Nøyaktig hva de neste 10 årene vil by på for nettgiganten, eller oss nettbrukere, er det ingen som vet. Men at Zuckerberg selv i 2024 ikke engang har rundet 40 år, legger lista for hva mannen kan skape.
Oppsummerer Facebook-livet ditt
For å feire 10-årsdagen har Facebook laget en tjeneste som oppsummerer din tid på Facebook med en personlig videomontasje av dine beste Facebook-øyeblikk.
Tjenesten heter «Look Back», og består av rundt 15 av dine mest likte bilder, statusoppdateringer og hendelser i livet ditt, akkompagnert av stemningsfull musikk.
Undertegnede har tydeligvis vært medlem på Facebook i syv år, og tjenesten klarte å trekke frem bilder og oppdateringer helt fra den spede begynnelsen i 2007, og fram til nye hendelser fra i år. Det var både koselig og skremmende å se hvor mye som faktisk ligger der ute på nettet, og kan nok være en vekker for mange som kanskje har delt litt for mye.
Prøv tjenesten selv på Facebook.com/lockback, hvor du får din helt egen video.
Du kan også ta en titt på Facebooks introduksjonsvideo til tjenesten under, som gir et eksempel på hvordan en video kan se ut.
Facebook har et massivt behov for å lagre data:
Derfor har selskapet kjøpt titusener av Blu-ray-plater »
(Kilde: The Verge)