Til hovedinnhold

AMD lanserer DirectX-konkurrent

Skal gi nye Radeon-kort rå ytelse i Battlefield 4.

Den velkjente brikkeprodusenten AMD slapp en ny linje med skjermkort i går kveld, deriblant den nye toppmodellen Radeon R9 290X, som skal få lov til å konkurrere med flere av rivalen Nvidias grommeste kort.

AMD ga seg likevel ikke med det. De lanserte i tillegg en splitter ny API for grafikk, altså utviklingsverktøy som blant annet gjør arbeidet enklere for spillutviklere. En slik API gjør at programmererne ikke trenger å tenke på eller ta spesielle hensyn til hva slags maskinvare grafikken skal kjøres på – de kan bruke de samme teknikkene og funksjonene uansett.

Ulempen med en slik tilnærming er at grafikkreftene gjerne ikke utnyttes like godt som hvis et program hadde blitt skrevet spesifikt for maskinvaren, og det er her AMD vil inn – de tenker at dette kan gjøres mer effektivt enn dagens velkjente API for Windows, som er Microsofts DirectX.

Enklere og kjappere

Foto: AMD

AMDs alternativ til DirextX har fått navnet Mantle, og består av selve programmeringsgrensesnittet og tilhørende driverprogramvare. Ifølge AMD selv skal ikke Mantle bare være enklere å bruke enn DirectX, men også kunne by på bedre ytelse – både CPU og GPU skal visstnok få en lettere jobb med det nye grensesnittet.

Ikke overraskende mener AMD at Mantle er spesielt godt tilpasset sin egen Graphics Core Next-arkitektur, som jo sitter i Radeon HD 7000 og nyere grafikkort. Men de sier også at det er et åpent grensesnitt, som da like godt kan tas i bruk av Intel eller Nvidia. Om det vil fungere like godt for rivalene, er dog kanskje litt tvilsomt.

Får drahjelp av BF4

At AMD mener alvor, ser vi på det første spillet som får Mantle-støtte: Battlefield 4 med Frostbite3-grafikkmotoren. Dette spillet forventes å bli en storselger når den slippes mot slutten av neste måned, og for de som vil ha den aller, aller beste ytelsen i Battlefield 4, vil AMD visstnok være veien å gå.

AMDs produktsjef Devon Nekechuck skal nemlig ha sagt at et AMD R9 Radeon 290X ved hjelp av Mantle vil «latterliggjøre» Nvidia GeForce GTX Titan i Battlefield 4-ytelse.

Men latterliggjøringen må i så fall vente til desember måned, ettersom det ikke er noen planer om å slippe Mantle før den tid.

Fikk du med deg alle de nye AMD-kortene?
Her ser du bilder av alle de seks modellene >>>

Kilder: SweClockers og MaximumPC

annonse