Tek.no

Nyhet

Om tre år skal Europas første «spaceport» stå klar

Det blir som en flyplass, men for romskip, høyhastighetsfly og satellitter.

gov.uk
Vegard Haugen
5 Mar 2015 09:00

Storbritannia har besluttet å bygge Europas første romskip-plass, eller «spaceport», skriver The Verge. Planen er å bruke romskip-plassen til å sende opp romfartøy, men også betjene kommende høyhastighetsfly som flyr internasjonale ruter. I tillegg vil det være en arena for å skyte opp romsonder og satellitter.

– Jeg vil at Storbritannia skal vise vei for kommersiell romfart. Ved å bygge en spaceport, sikrer vi at vi er fremst i utviklingen av denne nye teknologien, sier Storbritannias luftfartsminister Robert Goodwill i en pressemelding.

Ferietur til verdensrommet?

SpaceX og Virgin Galactic er to selskaper som drømmer om å kunne tilby kommersielle reiser til verdensrommet. Noe slikt er nok forbeholdt de aller rikeste til å begynne med, men hvem vet hva fremtiden vil bringe? Britiske myndigheter sier i alle fall at de tror den kommersielle romfartsbransjen kan bli verdt så mye som 400 milliarder pund i året i 2030.

Ifølge kilder som The Verge har snakket med, kan dessuten fremtidige høyhastighetsfly kutte ned reisetiden betraktelig på langdistanseflygninger. Et eksempel som blir nevnt er at det bare vil ta to timer å fly fra Storbritannia til Australia – ikke 14 timer, som det tar i dag. Tidligere har vi skrevet om høyhastighetsflyet Skylon, som kommer i 2019.

Hvis alt går som det skal, kan romskip-plassen være i drift allerede i 2018. De britiske luftfartsmyndighetene har allerede funnet flere mulige steder de kan starte byggingen, enten i Skottland, England eller Wales.

Gjenbruk av oppskytningsraketter kan bli avgjørende:
Slik vil SpaceX revolusjonere reiser til verdensrommet »

(Kilder: pressemelding, The Verge)

annonse

Les også