Nyhet

– Dekk til webkameraet ditt!

Selv ekspertene gjør det for å beskytte seg mot hackere.

I en stadig mer digitalisert hverdag er det viktig å av og til et steg tilbake, og se på hva vi omringer oss med. Nesten uansett hva vi gjør etterlater digitale spor, og kameraer over alt kan potensielt fange opp bevegelsene våre. Leser du dette på en datamaskin er sjansen stor for at du har en webkamera pekende rett mot deg.

Nå som dataangrep blir stadig vanligere har flere og flere sikkerhetseksperter begynt å anbefale deg å dekke til webkameraet på PC-en din, slik at du er helt sikker på at ingen overvåker deg.

Dekker til sine egne webkameraer

Er det et paranoid forslag? Ja, kanskje, men flere av sikkerhetsekspertene selv skal visst allerede ha begynt å dekke til sine egne webkameraer, bare for å være helt sikre på at de ikke blir sett.

Sikkerhetsanalytikeren Patrick Gray i Australia innrømmer for eksempel at han pleier å klistre lukke-lappen fra sigarettpakker over webkameraet på datamaskinen sin for beskyttelse, ifølge Sydney Morning Herald.

— Når jeg har bruk for kameraet kan jeg bare rive av lappen og sette på en ny en etterpå. Men jeg må nok finne en ny løsning snart, siden jeg har sluttet å røyke, forteller Gray.

Vil være sikker

Gray er ikke alene om å forsikre seg om anonymitet ved å dekke til webkameraet. Også kryptografieksperten Whitfield Diffie innrømmer å gjøre det samme:

— Jeg stoler mer på en papirlapp enn noe program. Jeg mener: Så lenge det er et stykke papir som er teipet over, tar i hvert fall ikke kameraet noen bilder, uttalte han til ZDNet Australia.

Stoler ikke på LED-indikatoren

Men, er det virkelig vits å ha en lapp foran webkameraet når det ikke er i bruk? De aller fleste webkameraene har tross alt et lite LED-lys som viser når kameraet er aktivert, og skulle det lyse i tide og utide er det vel klart at noe er i gjære.

Det viser seg imidlertid at ekspertene ikke har så stor tiltro til det lille lyset. Flere av dem hevder at kyndige hackere kan omgå lysvarslingen, og aktivere kameraet uten at noen vet om det.

— Jeg håper jo at lyset vil redde meg, men i bunn og grunn så er det fortsatt snakk om en programvareavgjørelse, og vi vet jo alle hva som kan skje med programvare, forteller den australske sikkerhetsforskeren Troy Hunt, og medgir i samme slengen at han vender kameraet mot veggen når det ikke er i bruk.

Så, sikkerhetsekspertenes tale er klar: Dekk til webkameraet ditt når det ikke er i bruk, bare for å være helt sikker.

Hva mener du om saken? Er du redd for at en hacker skal ta over webkameraet ditt og sitte og glane på deg? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Det er ikke bare mobilen som er utsatt. Les våre 6 enkle tips for å sikre mobilen

(Kilde: Sydney Morning Herald via Comon)

Les også
– Vi tar sjanser med mobilen
Les også
Nye sikkerhetshull gjør låseskjermen ubrukelig igjen
Les også
Filmbransjen gleder seg over Pirate Bay-dommen
Les også
Spioner stjal Telenor-sjefenes passord og e-post
annonse