Tek.no

Nyhet

8K-TV imponerer

Sharps prototype med en oppløsning på 8K x 4K gir folk hakeslepp på IFA 2011.

Vegard Ottervig
7 Sept 2011 09:21

Sharp har tidligere vist frem sitt prototypevidunder av en TV som har en oppløsning på 8K x 4K (7680 x 4320 piksler) – eller 16 ganger oppløsningen til Full HD 1080p. Nå har de stilt ut den 85 tommer store herligheten på IFA-messen i Berlin, og folk lar seg bli mektig imponert.

FlatpanelsDK kan for eksempel melde at "presentasjonen var vanvittig imponerende. Det er det beste bildet vi noensinne har sett på en TV – punktum."

Sommer-OL i 8K

Sharps 8K-TV har blitt produsert i samarbeid med den japanske kringkasteren NHK, og bildematerialet for TV-en har blitt spesialprodusert for anledningen. Foreløpig finnes det lite materiale med en så stor oppløsning som denne TV-en støtter. Digitale kinoer har til sammenlikning en oppløsning på 4K.

Sommer-OL i London neste år skal bli filmet i 8K, men folk flest vil ikke kunne nyte denne teknologien på en god stund ennå. Anslag tilsier at teknologien vil bli tilgjengelig for de brede massene først i 2020, og selv da vil det antakelig være svært dyrt.

– Trollbundet

"Bildene på skjermen fremstod nærmest som tredimensjonale ved enkelte anledninger, til tross for at bildematerialet ble gjengitt i 2D. Detaljegraden var forbløffende [...] Mange folk ble nærmest trollbundet av opplevelsen foran skjermen og ble stående," melder FlatpanelsDK.

8K kalles også Ultra HD eller Super Hi-Vision, og har som nevnt en oppløsning på 7680 x 4320 – i alt 33 177 600 piksler. Lysstyrken er på 300 cd/m2 og gradasjonen er på 10 bits for hver RGB-farge. Super Hi-Visition støtter også 22.2-kanals lydsystem.

(Kilder: FlatpanelsDK, Techradar, Übergizmo)

Les også
JVC slipper en grisedyr 8K-projektor
Les også
Panasonic avslører monsterskjerm
Les også
Sharp slipper ny 60-tommer
Les også
Fremtidens TV-standard nesten klar
Les også
4K-TV til salgs neste år
Les også
Super-TV blir gjenopplivet
Les også
Sharp LC-46LE831: Dette er Sharps nye toppmodell
Les også
Viser TV med drømmeoppløsning
Les også
Enormt display med 156 skjermer
annonse

Les også