Til hovedinnhold

Saksøkes for populær hormonsjekk-app

Importør av fuktighetskrem krever millionerstatning fra Forbrukerrådet.

iStockphoto / 18760868

Da Forbrukerrådet høsten 2011 lanserte en app for å sjekke kosmetikkprodukter for skadelig innhold, ble appen raskt populær og fikk mye omtale i mediene, også her hos oss. Så langt er appen lastet ned mer enn 140 000 ganger.

Nå saksøker familiebedriften Naturlig Valg AS Forbrukerrådet, og vil ha 1,9 millioner kroner i erstatning for tapt salg som følge av appen. Det skriver VG.

Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Vil ha 1,9 millioner i erstatning

Naturlig Valg importerer hudkremen A-crème, som inneholder stoffet methylparaben – et stoff som mistenkes for å være hormonforstyrrende. Importøren mener det ikke finnes dokumentasjon på dette, og forlanger nå 1,9 millioner kroner i erstatning for tapt salg. De vurderer også å kreve å få erstattet tapt fremtidig omsetning.

– Jeg føler vi blir dømt uten rett. Vi mener det er feil å gå ut med informasjon som ødelegger markedet for fullt lovlige produkter når de ikke har dokumentasjon for det de påstår. A-crème inneholder ikke hormonforstyrrende stoffer, sier Erik Schreiner i Naturlig valg AS.

Vil være føre var

Forbrukerrådet mener imidlertid at det er best å være føre var, og har forholdt seg til EUs kandidatliste over mistenkte hormonforstyrrende stoffer. Methylparaben er på den listen, og ifølge fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet er alle stoffene på listen dokumentert hormonforstyrrende i minst én studie.

Schreiner sier imidlertid til VG at det står i oppsummeringen fra EU at listen ikke kan brukes til å trekke konklusjoner. Også assisterende direktør Jan Alexander i Folkehelseinstituttet mener det er trygt å bruke methylparaben i små mengder. For at det skal være farlig må det tas i store doser eller injiseres, sier han.

Her kan du lese vår omtale av Hormonsjekk, som nå finnes til både iPhone og Android.

(Kilde: VG)

annonse