Tek.no

Nyhet Her er din personlige hus-slave

Robot kan bli din personlige hus-slave

Plukker opp fjernkontrollen uten å klage.

Montasje / Toyota
Rolf Magnus W Sæther
25 Sept 2012 15:00

Gidder ikke partneren å hente deg en ny øl fra kjøleskapet eller å plukke opp fjernkontrollen du mistet ned på gulvet? Da bør du vurdere å skaffe deg denne hushjelpen, som mer enn gjerne lystrer dine ordrer.

Toyota lanserer nå Human Support Robot (HSR), en mekanisk assistent som er ekspert på å hente ting, dra fra gardiner og plukke opp saker fra gulvet. Roboten er egentlig designet for å hjelpe funksjonshemmede, men det er ingen ting i veien for at også late sofagriser kan bruke den som en personlig butler eller hus-slave.

Styres fra nettbrett

Human Support Robot styres fra nettbrettet.Foto: Toyota

HSR styres via et grafisk brukergrensesnitt på et nettbrett. Sistnevnte kan også monteres på hodet til roboten, som da kan brukes til videosamtaler gjennom Skype eller lignende tjenester.

Inne i hodet sitter, ifølge Gizmag, en ProSense-sensor og stereo-kameraer. Dette gir assistent-roboten dybdesyn og lar den kjenne igjen mennesker og objekter.

Kroppen er teleskopisk, og kan strekke seg til 1,2 meters lengde. I tillegg har den en hånd som er mer enn halvmeteren lang. Med den kan den gripe små objekter som er vanskelige å nå. Når roboten ikke er i bruk, stiller den seg i en krok og gjør seg så liten den kan. Den er da bare 80 cm høy.

Fungerer bare innendørs

Roboten drar fra gardinene om morgenen.Foto: Toyota

Dessverre kan du ikke ligge og kjefte kommandoer fra hengekøya i hagen, for HSR er en innendørs-robot. Den klarer bare bakker med opptil 5 graders helling, og en hump i bakken på mindre enn én centimeter er nok til å stoppe den. Men en teppekant skal roboten klare å rulle over.

Pasientene ved Yokohama rehabiliterings-senter har siden 2011 vært prøvekaniner for Toyotas nyskapning. De har gitt sine tilbakemeldinger, og nå er roboten endelig klar for å bli presentert for verdenspressen.

Det er god grunn til å tro at assistentroboten blir en suksess i hjemlandet Japan, hvor det offentlige vanligvis dekker 90 % av utgiftene til robotassistert helsehjelp. Og takket være den kompakte designen er det også mulig at Human Support Robot kan slå an blant pleietrengende og latsabber også i resten av verden. Prisen på Human Support Robot er ennå ikke kjent.

Vil du se flere nyttige roboter?
Les også:

Kilder: Gizmag, Gizmodo, Toyota

Her er noen bonusbilder av Human Support Robot:

Les også
Koreansk robot-hushjelp lager agurksalat
Les også
Denne kofferten følger deg som en lydig hund
Les også
Se 49 roboter fly i formasjon på nattehimmelen
Les også
Robothjort skal lure snikskyttere
Les også
Monster-robot skyter 6000 kuler i minuttet
annonse

Les også