Til hovedinnhold

– Windows 8 blir en katastrofe

Valve-sjefen tror flere store PC-produsenter gir opp.

Official GDC

Under et intervju på spillkonferansen Casual Connect i Seattle denne uken, gikk toppsjefen og medgrunnlegger i spillselskapet Valve, Gabe Newell, hardt ut mot Microsofts kommende operativsystem, Windows 8.

– Windows 8 er en katastrofe for alle i PC-markedet. Operativsystemet vil få enkelte PC-produsenter og andre til å bukke under, fordi det setter utrolig mye press på salgsmarginene, sa Newell.

Tilhenger av åpen programvare

Newell har en rekke ganger tidligere poengtert at han er en stor tilhenger av åpne løsninger. Han har blant annet gått ut og advart mot Apple og deres lukkede økosystem. Selv har han tidligere jobbet med Windows hos Microsoft i 13 år.

Han peker til at suksessen Valve har hatt, med kjente spill som Half Life og Portal, til syvende og sist skyldes at operativsystemet har vært åpent.

– Vi har vært en gratispasasjer, vi har tjent på alt som gikk inn i arbeidet med PC-en og Internett. Men nå er det en sterk fristelse i å stenge plattformen, fordi de (Microsoft red. anm.) ser hva oppnå nå de begrenser konkurrentenes tilgang til plattformen, sa Newell.

Stengingen av plattformen han sikter til, er at Microsoft vil inkludere Windows Store i det kommende operativsystemet – en egen butikk for programvare og spill. I én av de fire versjonene Windows 8 kommer som, er dette den eneste måten du kan laste inn programmer på.

I likhet med Apple og deres App Store, vil Microsoft ta 30 prosent av inntektene fra salget.

Satser på Linux

Windows Store kan by på store utfordringer for selskaper som Valve og deres Steam-plattform for kjøp av spill over nettet.

– Dette handler ikke om spill. Det handler om å komme opp med goder og løsninger i den digitale verden, sa Newell

For en drøy uke siden annonserte Valve at de vil satse på Linux. Steam skal komme til det åpne operativsystemet, og Newell ser for seg at samtlige av de 2500 spillene de tilbyr skal komme seg over til Linux.

(Kilde: BBC)

annonse