Tek.no

Nyhet

Canon frir til filmskaperne

Slipper videokamera i ny filmserie.

4 Nov 2011 10:26

Da Canon slapp sitt fullformatskamera EOS 5D MKII i 2008 var det spesielt en funksjon som skapte stor interesse. Canon implementerte filmstøtte, slik at man kunne filme i 1080p (Full-HD) med manuelle innstillinger. Fra Canons side var funksjonen mest ment som en demonstrasjon av hva man kunne gjøre med et speilreflekskamera, men reaksjonene på den nye funksjonen lot ikke vente på seg.

Les også: TEST: Canon 5D MKII

Plutselig fikk man tilgang til et kamera med bildebrikke tilsvarende 35mm film, manuell kontroll over eksponeringen, og muligheten til å sette på omtrent hvilket objektiv man selv ønsket, ut i fra budsjett og behov. Resultatet ble filmklipp som ser ut som ekte film, med begrenset dybdeskarphet og lite støy på grunn av den store bildebrikken.

De fleste har i dag en flatskjerm hjemme i stua som støtter full-HD oppløsning, noe som gjør et slikt kamera relativt godt egnet til fjernsynsproduksjoner. På grunn av dette har Canons speilrefleksmodeller blitt brukt til nettopp dette, og her i landet har spesielt fjernsynsserien "Dag" utmerket seg ved at samtlige episoder har blitt spilt inn med speilreflekskameraer istedenfor dyrere løsninger. Men det stopper ikke der. Kameraet har også blitt brukt i spillefilmproduksjoner, som den siste Transformers-filmen som gikk på kino i sommer.

Les også: Sesongavslutningen av House filmed med speilrefleks

Denne interessen og den nye måten å bruke et speilreflekskamera på har neppe gått Canon forbi, og det store spørsmålet har egentlig vært når Canon ville slippe et kamera som taklet høyere oppløsning, slik at det kunne brukes i større filmproduksjoner. Svaret på dette fikk vi i går, da Canon slapp sitt nye videokamera Cinema EOS C300.

Som det ligger i navnet er dette et videokamera som benytter Canons EOS-system, og kommer i to versjoner. Den ene versjonen kommer med EF-fatning slik at du kan bruke dine gamle EF-objektiver. Den andre versjonen kommer med PL-fatning, som er mer eller mindre bransjestandarden hva angår kinooptikk. Kameraet har digital gjenkjenning av alle EF-objektiver, og retter automatisk eventuelle svakheter i form av vignettering, kromatisk abberasjon og fortegning.

Dette gir mulighet til å bruke alle Canons tidligere EF-objektiver, samt tredjepartsoptikk som benytter seg av denne fatningen. Med andre ord har man en ganske stor optikkpark tilgjengelig til det nye videokameraet.

Selve kamerahuset er et modulært system, slik at du kan bygge deg ditt eget oppsett ut i fra egne preferanser og ønsker. Bildebrikken er en CMOS-brikke tilsvarende super 35mm, med en oppløsning på 8,29 megapiksler. I tillegg opplyser Canon at kameraet leverer signaler i 1920 x 1080 (full-HD) til hver av de tre RGB-fargene, for å minske sjansen for moiré i bildene. Bildebrikken er også modifisert for å hindre fenomenet rolling shutter som er et vanlig problem med CMOS-bildebrikker.

Les også: INTERVJU: Et møte med Philip Bloom

Så for de litt spesielt interesserte: I tillegg til å støtte MPEG-2 full-HD komprimerer C300 fargesampling med 4:2:2-komprimering. Vanligvis komprimeres farger i 4:2:0, så denne komprimeringen gjør at man tar vare på flere fargenivåer. For å takle den store datamengden ved så store oppløsninger som kino, leverer kameraet 50Mbps som raskeste hastighet.

Hva angår lagringsplass leveres kameraet med to stk CF-porter. Man må imidlertid ha relativt god plass på kortene, da det er snakk om relativt store damamengder som skal lagres.

På høyresiden av C300 finner man et grep som kan roteres, og tas av om man ønsker å gjøre kameraet enda mer kompakt. Særlig stort blir det uansett ikke, de ytre målene er relativt beskjedne på 13,3 x 17,9 x 17,1 cm.

På baksiden finner man en liten LCD-skjerm som gir fotografen oversikt over kameraets innstillinger, samt en drøss av utganger til alt av strøm, HDMI ut, HDSDI ut, strøm, mini-jack til hodetelefoner og kameraets innebygde søker. I tillegg til søkeren følger det med en ekstern LCD-skjerm som kan festes i kameraets blitssko på toppen.

I tillegg er kameraet utstyr med ikke mindre enn fire(!) start/stopp-knapper, slik at man kan starte opptak uavhengig av hvilken side man står på. Om man heller vil starte opptak trådløst, støtter kameraet Canons trådløse sender slik at man kan fjernstyre kameraet.

Canon EOS C300 og C300PL kan ta opp film i 59,41i, 50.00i, 29,97P og 23,98P, i tillegg til 24,00P. Sistnevnte er den mest brukte standarden for antall bilder per sekund, noe som gjør at kameraet passer godt inn i en arbeidsflyt med kameraer fra andre produsenter i en filmproduksjon.

Det er også verdt å nevne at kameraene er helt manuelle, slik at man setter lukker og blenderverdier selv. Begge modellene leveres også uten autoeksponering og autofokusmotor, så dette må styres manuelt.

I en tid hvor digitale filmproduksjoner blir mer og mer vanlig, er det spennende å se at Canon nå har kastet seg på dette toget. Med en stor optikkpark og en fot i bransjen allerede ligger alt til rette for at denne satsningen skal bli vellykket. Det blir spennende å se hvordan dette vil gå, og vi følger spent med på utviklingen.

Canon Cinema EOS C300 vil bli tilgjenglig i utvalgte land i løpet av januar 2012, mens PL-versjonen vil bli tilgjenglig i løpet av mars. Begge modellene selges i sett med kamera, LCD-monitor/XLR unit, håndgrep, topgrep, batteri og lader. Anbefalt utsalgspris vil ligge rundt 20 000 amerikanske dollar, eller litt i overkant av 110 000 norske kroner.

Filmskaperen Vincent Laforet har fått låne en preproduksjonsmodell i tre måneder, og har laget kortfilmen "Mobius" med kameraet. Denne kan du se under, og skal gi et ganske godt inntrykk av hva man kan forvente av bildekvaliteten til C300:

Mobius - 1080p HQ from Vincent Laforet on Vimeo.

Kilder:
www.canon.com
www.canonrumors.com
www.canon-europe.com

Les også
Ny superhelt fra GoPro
Les også
Red Epic-X er i salg
Les også
Canon EOS 5D Mark II
annonse