Nyhet

Opera Mini 7.5 for Android er lansert

Med stadig flere funksjoner er det bare dataforbruket som er minimalt.

For å få mest ut av de nye funksjonene må du først legge inn kontoene dine på Twitter og Facebook.
Den vanlige hurtigstartskjermen med favorittene dine er her fortsatt.
Opera Mini er fortsatt først og fremst en nettleser.
Slik ser Hjem-skjermen ut når alt er satt opp.

Da den norske nettleseren Opera Mini tok sine første skritt ut på eldre mobiltelefoner, var det en liten og lett nettleser basert på det eneste som disse telefonene forstod; Java. Nå slipper Opera en ny versjon av nettleseren for Android, og med flere funksjoner bygget inn er det snart bare dataforbruket som lever opp til navnet på nettleseren.

Det første du ser når du åpner Opera Mini 7.5 på en Android-telefon er at du kommer til Hurtigvalg-skjermen som gir deg rask tilgang til de viktigste bokmerkene dine. Til venstre for den har det nå dukket opp en ny fane som har fått navnet Hjem.

Les også: Test av Opera Mobile 12 for Android

Facebook og twitter

Under Hjem-fanen kan du legge inn kontoinformasjonen din for Twitter og Facebook. Etter at du har gjort det holder nettleseren deg løpende orientert om dine venner og de du følger.

I tillegg til de sosiale mediene har også Hjem-visningen en oversikt over nyhetssaker fra nettstedene du besøker oftest. Nederst på skjermen får du et sett nyttige lenker som er tilpasset stedet du oppholder deg.

Hvis du ikke trenger automatiske oppdateringer i nettleseren, eller bekymrer deg for at datatrafikken koster penger når du er i utlandet, kan du skru av hjemmeskjermen helt i innstillingene. Etter hva vi erfarer skal det uansett dreie seg om ganske små datamengder som hentes inn automatisk, uten at Opera har satt konkrete tall på det.

Først og fremst en nettleser

Opera Mini er fortsatt aller mest en nettleser, og surfeopplevelsen går raskt og uanstrengt. Vi merker imidlertid at nettleseren har en litt annen måte å jobbe på enn tradisjonelle nettlesere.

En vanlig nettleser vil som regel hente inn teksten først, og hvis nettet er svært tregt får du små porsjoner av den om gangen. Først når teksten på siden er tegnet opp vil en vanlig nettleser begynne å laste bilder.

Seksjoner

Opera Mini laster små seksjoner av siden i gangen, og begynner du å skrolle nedover før den er ferdig ser du tomme seksjoner som innhold nærmest "detter" inn i.

Så lenge du surfer via mobilnettet går alle data innom Operas egne servere, der de komprimeres. De leveres så til deg ferdig tilpasset telefonen din. Inntil nitti prosent av datamengden skal barberes bort på veien.

Les også: Test av Google Chrome for Android

Billig surfing

Denne voldsomme komprimeringen er Opera Mini alene om, og den eneste nettleseren som kommer i nærheten av å være like effektiv er Operas egen fullversjon, Opera Mobile, når Turbo-funksjonen er aktivert. Igjen snakker vi om en funksjon som komprimerer data mellom din nettleser og nettstedet du surfer på.

Selv om det fins fryktelig mange gode nettlesere å velge i per i dag er altså Opera Mini et svært godt valg hvis du ikke har datatrafikk inkludert i abonnementet ditt eller hvis du skal til utlandet og fortsatt vil holde deg oppdatert. Dataprisene er nemlig betraktelig høyere i utlandet enn i Norge, og spesielt gjelder dette hvis du reiser utenfor Europa.

Opera Mini 7.5 for Android kan lastes ned fra Google Play

Les også vår test av nettlesere for Android-plattformen

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Sjekk Operas nye Android-nettleser
Les også
Opera dropper egen nettleserteknologi
annonse