Nyhet

Sylskarp miniatyrvidvinkel

Denne prototypen er en tidel av størrelsen og nesten helt fri for feilbrytninger.

Universitetet i California, San Diego – Jacobs School of Engineering kunngjør i en pressemelding at de jobber med å komme fram til en vidvinkellinse i miniatyrformat. Linsen utnytter det faktum at en sfærisk linse klarer å fange opp et bilde i svært vid vinkel uten at det blir fargefeilbrytning eller uskarpt ut mot kantene.

Fiberoptisk overføring

Forskjellen i oppløsning mellom et konvensjonelt objektiv (venstre) og et fiberkoblet monosentrisk kamera (høyre). Begge bildene er tatt med 12mm brennvidde på en 5 megapiksels sensor, 60 grader ute av senter. Foto: Jacobs School of Engineering/UC San Diego

Forskerne beskriver selve linsen som «monosentrisk», altså en perfekt kuleoverflate med en konsentrisk innside. Denne symmetrien tillater vidvinkelbilder med høy oppløsning og svært lite av de geometriske forvrengingene som vanlige fisheye-objektiver sliter med.

Les også: Trenger du egentlig dyre objektiver?

Utfordringen er å overføre den sfæriske projeksjonen linsen gir, over til den plane overflates som sensoren er. Dette har blitt løst ved å bruke fiberoptisk overføring mellom linsen og sensoren. Forskerne har rett og slett sveiset fast et stort antall fibre på innsiden av linsen for å overføre lyset til bildebrikken.

Høy oppløsning

Fordelen med monosentrisk linse. Bildet på toppen ble tatt med et konvensjonelt vidvinkelobjektiv med 12 mm brennvidde. I midten ser vi an forstørrelsen av et utsnitt fra kanten av bildet. Nederst ser vi et bilde tatt med en monosentrisk linse foran et digitalt mikroskop. Dette bildet brukte ikke fiberkoblingen, men det viser potensialet i monosentriske linser. Foto: Jacobs School of Engineering/UC San Diego

Resultatet er vidvinkelbilder med svært lite feil, selv helt ute i kantene. Løsningen kan avbilde alt fra en halv til fem hundre meter ute.

Les også: Grafén kan revolusjonere bildebrikker

Prototypen som forskerne har lagd nå, er et kamera med monosentrisk 12mm brennvidde koblet til en sensor på 5 megapiksler. De er i ferd med å lage en utgave med 30 megapiksler, og til neste år planlegger de en versjon på 85 megapiksler med 120 graders synsfelt.

Militær bruk?

Ifølge en talsmann for universitetet er hovedanvendelsen for denne teknologien et kompakt vidvinkelkamera som tillater panorering og zooming uten bevegelige deler. Dette er noe som kan finne opplagte bruksområder i overvåkningskameraer.

I tillegg opplyser universitetet i pressemeldingen sin at dette prosjektet er finansiert av det amerikanske forsvaret (DARPA), så det er rimelig å anta at denne teknologien også får militære anvendelser.

(Kilde: dpreview.com)

Les også
Knips nå, fokuser siden
Les også
Ny brikke skal gi bedre mobilfoto
Les også
Bøyelig kamera tar panoramabilder
Les også
Laget verdens minste fisheyekamera
annonse