Til hovedinnhold

Cray slipper «billig» superdatamaskin

Vil prøve å fange inn nye kunder.

Produktene til superdatamaskinsprodusenten Cray vil nok aldri bli i nærheten av overkommelige for mannen i gata, men nå lanserer selskapet en modell som i alle fall kan bli aktuell for andre enn bare de største selskapene.

Cray utvider nemlig sin såkalte XC30-serie med superdatamaskinen XC30-AC, en modell som ifølge Cray skal være et godt kompromiss mellom pris og ytelse. Maskinen har en startpris på «bare» 500 000 dollar, litt under 3 millioner kroner. Den blir selvsagt fort dyrere med diverse utvidelser og oppgraderinger.

Nye kunder

Planen med den nye modellen er å sette selskaper med strammere budsjetter i stand til å nyte godt av ytelsen som en superdatamaskin tilbyr. Maskinen skal prøve å nå nye kundegrupper innen for eksempel produksjon, akademia og økonomi som har behov for solid datakraft til krevende tekniske oppgaver. Cray selv sier at XC30-AC byr på mange av de samme egenskapene som dyrere modeller, men i en mer kostnadsbesparende innpakning.

XC30-AC leveres i mindre kabinetter som blant annet ikke har behov for vannkjøling, men i stedet er utstyrt med én enkelt vifte som leder luftstrømmen nedenfra og opp. Maskinen benytter også en nettverksløsning med såkalt Dragonfly-topologi, uten behov for optiske kabler.

Av andre tekniske spesifikasjoner leveres Crays budsjettmodell med opptil 128 Intel Xeon E5-2600-prosessorer per kabinett, og støtter også Nvidias Tesla-grafikkprosessorer. Ellers kan den leveres med 32 til 128 GB minne per node, med en båndbredde på opptil 117 GB/s per node.

De ytre dimensjonene til hvert kabinett er 205 cm (høyde) x 70 cm (bredde) x 162 cm (dybde). Cray XC30-AC skal kunne levere en toppytelse på 22 teraflops per kabinett, og strømforbruket ligger på 25 kW. Flere tekniske spesifikasjoner kan du lese på Crays hjemmeside.

Bli med inn i et toppmoderne norsk datasenter:
Se den imponerende infrastrukturen som ligger bak »

(Kilder: Cray, via Xbitlabs)

annonse