Til hovedinnhold

Nye MacBook Pro får lynrask SSD-lagring

Apples bærbare har fått mer kraft, og gått ned i vekt.

Under kveldens storlansering har Apple gitt sine bærbare MacBook Pro Retina-modeller en etterlengtet oppdatering. Etter at Intel lanserte sine Haswell-prosessorer i sommer, som byr på bedre grafikk, bedre batteritid og ikke minst høyere ytelse, har man ventet at Cupertino-selskapet raskt ville putte denne i samtlige av sine bærbare modeller.

Minstemann i familien, MacBook Air, fikk oppgraderingen i sommer. Maskinens skall og design forble det samme som før, men som vår test kunne vise ga den nye prosessoren litt mer kraft og betydelig bedre batteritid. I kveld har turen kommet til MacBook Pro med Retina-skjerm, som har fått akkurat samme behandling – bare litt bedre. De nye modellene har nemlig også blitt slankere.

Tynnere og lettere

Pro Retina kommer i to modeller, med en skjerm på henholdsvis 13 og 15 tommer. Oppløsningen holder henholdsvis hele 2560 x 1600 piksler og 2880 x 1800 piksler. Akkurat dette blir som før, men så godt som alt annet er byttet ut.

Den nye 13-tommeren skal nå veie 1,56 kilogram og måle 1,8 centimeter i tykkelse, noe som er ned fra 1,63 kilogram og 1,9 centimeter for forgjengeren. 15-tommeren har på sin side ikke fått denne slankeoperasjonen, og skilter fortsatt med 2,02 kilogram og 1,8 centimeter.

Apple har også matet maskinen med en lynrask PCI Express-basert SSD inn i de nye modellene. At den er basert på PCI Express betyr at den vil være vesentlig raskere enn en vanlig SSD, som i seg selv er langt raskere enn en tradisjonell harddisk.

I tillegg har maskinene nå fått det nye og raskere Thunderbolt 2-grensesnittet. Denne teknologien støtter en overføring på hele 20 Gbit/s, noe som blant annet gir rom for video i 4K-oppløsning. MacBook Pro Retina får også det nye, trådløse nettverket 802.11ac, som i teorien byr på en overføringshastighet rundt 1,3 Gbit/s.

Haswell-prosessor

I det tynnere og lettere 13-tommers skallet har Apple pakket inn mer prosessorkraft. I kjernen står Intels nye Haswell-prosessor, og basismodellen av 13-tommeren skal få en tokjernet Core i5-modell på 2,4 GHz. For en klekkelig sum kan du oppgradere denne til en tokjernet i7 på 2,8 GHz.

Denne prosessoren har også integrert grafikk i form av Intels Iris-løsning, men det vil ikke være mulig å bestille den med dedikert grafikkort.

Som standard blir maskinen levert med 4 GB minne som kjører på 1600 MHz, men dette kan du oppgradere til 16 GB om du har behov for det. Den billigste 13-tommeren blir levert med 128 GB lagring, men går du for modellen med den raskeste prosessoren kan du velge opptil 1 TB.

Apple lover at maskinen skal være 90 prosent raskere enn forgjengeren, et tall vi ville tatt med en liten klype salt. Selskapet lover videre at maskinen skal være i stand til å spille av 9 timer med video, et tall vi har betydelig mer tro på – takket være Haswell-prosessoren.

Les testen av den forrige 13-tommeren her »

Firekjernet 15-tommer

Vil du ha en firekjernet Haswell-prosessor må du over på 15-tommeren. Denne leveres som standard med en i7-modell på 2,0 GHz, som kan oppgraderes til 2,6 GHz. I prosessoren sitter Intels integrerte Crystawell-grafikkløsning, og om du vil kan du kjøpe et dedikert grafikkort i form av GeForce GT 750M.

15-tommeren leveres som standard med 8 GB med minne, og den kan oppgraderes til 16 GB. Av lagringsplass er PCI Express-SSD-en også på plass her, med en kapasitet som strekker seg fra 256 GB til 1 TB avhengig av hvilken modell du velger.

Les testen av den forrige 15-tommeren her »

Pris og tilgjengelighet

Nye MacBook Pro Retina er allerede tilgjengelig for salg i Apples norske nettbutikk, med øyeblikkelig levering. Prisen for basismodellene er som følger:

  • 13-tommer – 2,4 GHz, 128 GB: 10 990 kroner
  • 13-tommer – 2,4 GHz, 256 GB: 12 790 kroner
  • 13-tommer – 2,6 GHz, 512 GB: 15 290 kroner
  • 15-tommer – 2,0 GHz, 256 GB: 16 990 kroner
  • 15-tommer – 2,3 GHz, 512 GB: 21 990 kroner

De nye MacBook Pro Retina-modellene leveres med OS X Mavericks:
Stortest: Slik blir din nye Mac med Mavericks »

Les også
Apple tar livet av vanlige MacBook Pro
Les også
MacBook Pro Retina med Haswell-prosessor kan komme straks
Les også
Apple MacBook Air 2013: Helt lik utenpå, mye bedre inni
Les også
Apple MacBook Pro 13" med Retina-skjerm: 13 tommer med skjermlykke
Les også
Apple lanserte ny Retina-MacBook
annonse