Til hovedinnhold

Norsk selskap kan bli mobil-gullgruve

Idex vil bli store på fingeravtrykksteknologi.

Norske Idex er ett av fire selskaper i verden som sitter på patentert fingeravtrykksteknologi. Apple har kjøpt opp konkurrenten Authentec, noe som har bidratt sterkt til ryktene om at neste generasjon iPhone vil komme med fingeravtrykksleser i hjem-knappen.

Idex leverer syltynne og gjennomsiktige fingeravtrykkslesere, som blir nesten usynlige når de integreres i glasset til en smarttelefon. Nå konkurrerer de om oppmerksomheten til Apple-konkurrentene.

Idex har allerede skrevet kontrakt med én av Apples store konkurrenter. Selskapet vil imidlertid ikke avsløre hvilken mobilprodusent de har inngått avtale med, bare at det er en av de store:

– Jeg smiler så det smaker ørevoks her, sa teknologidirektør Ralph Bernstein til Teknisk Ukeblad i mai.

Slåss om store markedsandeler

Ifølge Bernstein snakket Idex med alle de store mobiloperatørene på Mobile World Congress i Barcelona i februar. Apple har en markedsandel på 16 prosent av det globale smarttelefonmarkedet. Dermed er det i teorien 84 prosent av markedet Idex slåss om.

Idex er ett av bare fire selskaper på verdensbasis som tilbyr denne typen sensorteknologi. Skulle det vise seg at selskapet har klart å lande en kontrakt med en av de virkelig store, som Samsung eller Sony, vil det være en viktig fjær i hatten for norsk sensorindustri.

Hvis du kjøpte Idex-aksjer for ett år siden, kan du gni deg i hendene nå. Aksjen har steget 366 prosent i verdi det siste året. Fondet Storebrand vekst er blant storeierne i Idex, og har stor tro på selskapets fremtid:

–Markedet består i dag av fire tilbydere og vi oppfatter at Idex har en sterk patentsituasjon sier forvalter Andreas Lorentzen i Storebrand Vekst til Dagens IT.

Les mer: Denne norske chipen har verdensherredømme >>

annonse