Til hovedinnhold

NSA dekket store PRISM-kostnader for IT-selskapene

Nye Snowden-dokumenter gir Microsoft og de andre mer å svare for.

Wikipedia Commons

Etter at det store overvåkningsprosjektet PRISM ble avslørt har flere av de involverte IT-selskapene fått det travelt med å renvaske seg ved å be myndighetene om større åpenhet, og blant annet Microsoft har også aktivt benektet et nært samarbeid med NSA.

Den svært så produktive varsleren Edward Snowden har nå lekket atter nye og topphemmelige dokumenter til The Guardian, som avdekker et økonomisk forhold mellom IT-selskapene og NSA. Det kan gi Microsoft og gjengen enda mer å svare for.

Mottok penger

Ifølge de nye dokumentene skal NSA nemlig ha dekket kostnader på mange millioner dollar, kostnader som IT-selskapene har pådratt seg i forbindelse med PRISM-programmet.

Disse pengene var kostnader som oppstod som en konsekvens av en nylig avslørt rettavgjørelse tatt av den såkalte Fisa-retten i 2011.

Denne rettavgjørelsen sa at deler av NSAs overvåkningsvirksomhet var grunnlovsstridig, nærmere bestemt det faktum at NSA ikke var i stand til å skille mellom nasjonal og internasjonal kommunikasjon under informasjonsinnsamlingen.

Som følge av dette kom det på plass nye sertifiseringskrav til å fortsette overvåkningen, noe som medførte ekstra utgifter på flere millioner dollar for de som i dokumentet omtales som «PRISM-tilbyderne», som omfatter selskapene Google, Yahoo, Facebook og Microsoft.

Ingen innrømmelser

Disse utgiftene ble så dekket av en enhet kalt Special Source Operations, som ifølge Edward Snowden er NSAs «kronjuvel».

Til tross for dokumentenes ganske klare tale benektet Facebook å ha mottatt noe form for økonomisk kompensasjon fra NSA når The Guardian kontaktet dem. Google hadde ingen konkrete kommentarer, mens en talsperson fra Microsoft uttalte følgende:

– Microsoft følger kun rettslige ordre fordi vi er lovmessig pålagt å gjøre det, ikke fordi vi kompenseres for arbeidet. Vi kunne hatt en mer fruktbar diskusjon om dette dersom vi hadde hatt anledning til å dele mer informasjon.

Tidligere Snowden-dokumenter har indikert stor velvilje hos Microsoft overfor NSA, og avsløringen om det økonomiske forholdet kan nok gjøre det enda vanskeligere for IT-kjempene å renvaske seg.

Det dukker stadig opp nye avsløringer i PRISM-saken:
NSA kan overvåke hele 75 prosent av nettrafikken i USA »

(Kilder: The Guardian, Engadget)

annonse