Amerikansk fotograf felt for diskriminering

Nektet å ta bryllupsbilder av homofile par.

Er fotografering en kunstform eller en kommersiell tjeneste? Nettopp dette måtte Høyesterett i New Mexico nylig ta stilling til da en fotograf nektet å fotografere bryllupet til to kvinner.

Brud og brud

Illustrasjonsfoto.Foto: Shutterstock/CREATISTA

Det var i 2006 at Vanessa Willock fra Albuqurque leverte inn en klage på fotograf Elaine Huguenin.

Da hadde hun i forkant forsøkt å hyre fotografen til bryllupet sitt og fått til svar at selskapet til Huguenin kun fotograferte «tradisjonelle bryllup», ikke bryllup til to personer av samme kjønn. Dette grunnet «religiøs overbevisning».

New Mexicos menneskerettighetskommisjon gav Willock medhold i klagen og fremholdt at fotografens avslag var diskriminerende, en avgjørelse lagmannsretten så fulgte opp med i 2011, etter at Huguenin anket dommen. Saken gikk så videre til Høyesterett.

Les også: Trange kår for yrkesfotografen i USA

Kommersiell fotografering

Nå har Høyesterett gitt Willock endelig medhold i klagen sin.

– Vi konkluderer med at en kommersiell fotografbedrift som tilbyr tjenestene sine til offentligheten, og dermed øker synligheten sin til potensielle kunder, faller innunder antidiskrimineringsbestemmelsene i New Mexicos menneskerettighetslov og må derfor tilby sine tjenester til par av samme kjønn på lik linje som heterofile par.

– Når Elane Photography nekter å fotografere partnerskapsseremonien til to av samme kjønn, bryter de altså menneskerettighetsloven på lik linje med om de hadde nektet å fotografere bryllupet til et par av ulik rase, heter det i avgjørelsen.

Høyesterett avviser dermed Huguenins påstand om at fordi fotografering er en «uttrykksform», er det beskyttet av ytringsfriheten og fremholder at dersom man tilbyr kommersielle tjenester, er man bundet av antidiskrimineringsloven, i likhet med andre som tilbyr tjenestene sine til offentligheten.

Skal du fotografere i bryllup? Her får du noen gode tips på veien »

(Kilde: towleroad.com, fstoppers.com)

Les også
Overvåkes fotografer?
annonse