Tek.no

Nyhet

Blir dette redningen for Microsofts mobilsatsing?

Tre Surface-telefoner lanseres i 2017, ifølge nye rykter.

Behance/Nadir Aslam
6 Apr 2016 16:00

Microsoft har i lang, lang tid slitt i tung motbakke med sine mobile platformer. Windows Phone ble aldri noen suksess, og antall mobiler med arvtageren Windows 10 Mobile på innsiden kan du mest sannynlig telle på én hånd.

Nå melder imidlertid PhoneArena om at redningen kan være på vei, i form av den mye omtalte, men hittil lite virkelige Surface-serien til Microsoft.

Ifølge de ferske ryktene, som stammer fra Windows Central, vil det lanseres tre Surface-telefoner – men ikke før i 2017. Vi har også tidligere hørt rykter om en slik Surface Phone, og opptil flere ganger har vi også kunnet melde om en mulig lansering.

Konseptbilde. Slik ser en konseptartist for seg at et tastatur kan festes til telefonen.
Behance/Nadir Aslam

Denne gangen virker det imidlertid som om ryktene har noe mer substans enn før, ettersom kilden hevder å ha en informant «...i nær tilknytning til Microsoft». Windows 10 Mobile begynner også å bli et voksent operativsystem, og Microsoft har i det siste begynt å stemple stadig flere produkter med Surface-navnet.

Dermed virker det mer sannsynlig at også toppmodellene i mobilsatsingen deres får dette navnet.

Avventer lansering av nye telefoner

Windows Central har videre annen viktig informasjon for Windows-entusiastene også. Nettsiden hevder nemlig at Microsoft avventer lansering av nye mobiler i Lumia-serien, av tre spesifikke grunner:

  1. Windows 10 er fortsatt ungt, og må utvikles videre
  2. Gi maskinvareprodusentene (OEM-leverandørene) pusterom og tid til å utvikle nye deler til fremtidige telefoner
  3. Gi Microsoft tid til å utvikle et sterkt produkt som kan overraske og få oppmerksomhet i markedet
Lumia 950 XL (øverst) og Lumia 950 kan bli de siste toppmodellene i Lumia-serien.
Kurt Lekanger, Tek.no

Dette skal være del av en bevisst strategi, der Lumia-serien fases ut og man i løpet av 2016 og deler av 2017 vil overlate maskinvareproduksjonen til andre produsenter. Dermed slipper Microsoft å konkurrere mot andre produsenter av Windows-telefoner, og – enda viktigere – det vil høyst sannsynlig bli produsert Windows-telefoner av andre produsenter.

Med dette håper Microsoft å kunne finpusse Windows 10 Mobile, oppmuntre andre selskaper til å lage nye telefoner med operativsystemet og kunne komme sterkt tilbake med et gjennomtenkt og attraktivt produkt om et drøyt år.

Om ryktene stemmer, altså.

Samme strategi som Apple?

Apple lager kun toppmodeller, og tjener store penger på det. Kanskje Microsoft ønsker det samme?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen viktig ting å ta med i beregningen her er at Surface også betyr eksklusivitet og stiv pris. Dette hevder ryktene videre at betyr en strategi der Microsoft bevisst kutter ut de nederste prissegmentene, som så langt har vært en av de viktigste mobiltypene for Lumia-serien.

Billige Lumiaer, slik som denne Lumia 630-en, har så langt vært et av de viktigste segmentene for Microsofts satsing på mobile enheter.
Espen Irwing Swang, Tek.no

Andre produsenter vil altså kunne fylle inn med Windows-telefoner her, mens Microsoft etablerer seg som en skikkelig toppmodell-produsent.

Som nevnt tidligere skal det visstnok bli tre Surface-telefoner, som det videre hevdes at skal utfylle behovet til tre spesifikke kjøpergrupper:

  1. Forbrukere
  2. Bedrifter
  3. Entusiaster
Konseptbilde. Vil Surface Phone få et slikt design?
Behance/Nadir Aslam

Nøyaktig hva det betyr er usikkert, men at det er bedriftsløsninger forbrukere kan klare seg uten og omvendt er hevet over enhver tvil. Entusiastmobilen vil nok også kanskje bli en del dyrere, hvis man skal legge inn ekstra teknologi og nye, spennende funksjoner for å appellere til en kravstor kjøpergruppe.

Denne visjonen understøttes også av en fremtidsvisjon Microsoft-sjef Satya Nadella formulerte i et notat i juli 2015:

– Vi vil forsøke å begrense fokuset vårt til tre kundegrupper hvor vi kan komme med unike bidrag og differansiere oss gjennom en kombinasjon av både maskin- og programvaren vår. Vi vil gi bedriftskunder den beste administrasjonen, sikkerheten og programvaren; vanlige kjøpere kommunikasjonsteknologien de ønsker seg; og Windows-entusiaster flaggskipet de kommer til å elske.

Dermed kan det virkelig se ut til at det er liv laga i Surface-telefonene, men som alltid: ta det hele med en klype salt – rykter er sjelden helt korrekte.

Se for øvrig nederst for et knippe konseptbilder av det en designer ser for seg kan bli Surface Phone!

Fikk du ikke med deg lanseringen av Surface Pro 4 og Surface Book?
Slik er Microsofts nye datamaskiner »

(Kilde: PhoneArena, WindowsCentral, Behance)

Les også
Er dette Microsofts nye Surface-mobil?
annonse

Les også