Til hovedinnhold

Nå er det nytt håp for de brillefrie 3D-TV-ene

MIT har utviklet ny løsning som kan gi 3D et skikkelig comeback.

3D-TV-ene tok aldri skikkelig av, og noe av grunnen til dette er nok de brysomme brillene man må ha på seg for å oppleve de stereoskopiske 3D-bildene. Noen har jobbet med å overkomme dette hinderet ved å utvikle brillefrie 3D-løsninger, og nå ser det ut som det har skjedd et interessant fremskritt på dette området.

Det kjente teknologiuniversitetet MIT har nemlig nå presentert en løsning som gjør det mulig å se 3D-bilder på TV-en hjemme i stua uten at du trenger å ha på deg briller. Løsningen har fått navnet Home3D.

Teknologien fungerer i korte trekk ved å sanntidskonvertere vanlige filmer som har støtte for stereoskopisk 3D til et format som er kompatibelt med noe som heter «automultiskopiske» skjermer.

Bilde hentet fra forskningsdokumentet.

Sender ut flere ulike bilder samtidig

Dette er skjermer som er i stand til å vise flere bilder på samme tid som simulerer hvordan innholdet på skjermen ser ut fra ulike perspektiver, hvor øynene oppfatter forskjellige par med bilder fra flere ulike vinkler.

Dagens brillefrie 3D-løsning gir som kjent kun to ulike perspektiver ved å sende ett bilde til hvert øye. Det krever smal innsynsvinkel og er lite egnet for flere personer samtidig.

Den nye MIT-løsningen gjør imidlertid at flere personer kan oppfatte 3D-bildene samtidig, som gjør den mer egnet til bruk hjemme i stuen.

Teknologien krever som sagt såkalte automultiskopiske skjermer, som ennå ikke er dagligdags. Ifølge MIT har imidlertid slike skjermer blitt kraftig forbedret de siste årene, og med tanke på at den nye løsningen fungerer ved å konvertere den allerede store mengden eksisterende 3D-innhold, mener forskerne at dette i seg selv kan skyte fart i produksjonen av slike skjermer.

Akkurat når vi får se forbrukerrettede manifestasjonene av teknologien gjenstår ennå å se. Om du har lyst til å sette deg inn i findetaljene rundt virkemåten til MITs nye teknologi, som er ganske kompliserte, kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet. Se også en kort demonstrasjonvideo under.

MIT har mange baller i luften: Nå har de laget en revolusjonerende databrikke som fletter sammen minne og prosessor »

annonse