Til hovedinnhold

Mineralog bekrefter at YouTube-video ikke viser at Galaxy Note 7 lett lar seg ripe

Det går ikke an å teste på denne måten, sier dr. Maarten Broekmans.

JerryRigEverything (skjermdump fra YouTube)

En rekke medier, inkludert Tek.no, rapporterte nylig om «tester» på YouTube som angivelig skulle vise at skjermen i Samsung Galaxy Note 7 veldig lett lar seg ripe opp. Corning, som produserer glasset som brukes i telefonen, mente testen er feil utført – og at det som vises er avleiringer fra metallstiftene som brukes i testen.

Nå får Corning støtte fra en mineralog ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Dr. Maarten A.T.M. Broekmans.
Privat

– Dette er en såpass dårlig gjennomføring av Mohs som knapt er mulig, og fra mineralogisk perspektiv en skivebom, sier Dr. Maarten A.T.M. Broekmans til Tek.no. Han er forsker på professornivå ved NGU, har master- og doktorgrad i mineralogi og er president i International Mineralogical Association – Commission on Applied Mineralogy.

Broekmans forklarer at Mohs hardhetsskala ble funnet opp av Friedrich Mohs i 1822, og at den opprinnelig ble utviklet for geologer i felt.

– Måten å gjennomføre en Mohs hardhetstest er at man forsøker å ripe et ukjent mineral med en kjent standard fra Mohs rekke, og omvendt, det vil si begge veier. Hvem riper hvem så bekreftes med håndlinse – det er aldeles ikke alltid like klart, forklarer Broekmans.

Krever øvelse å få til

Broekmans forteller at det krever en del øvelse å mestre Mohs-metoden for å teste hardhet. Metoden brukes ofte i offisielle standarder som DIN, ISO, PRE, ASTM og CSA til testing av for eksempel tekniske keramikker, fliser, glasur, naturstein, ildfast og syrefast materiale.

Metoden regnes imidlertid ikke for å være helt objektiv, og den østerrikske geologen August Karl Rosiwal fant derfor opp en annen metode i 1896. For å teste med den mer pålitelige Rosiwal-skalaen slipes en prøve med en kjent vekt av et slipemiddel (for eksempel korund) til prøvens vekt forblir konstant – da er slipepulveret helt nedslitt. Vekttapet til prøven er et mål på prøvens relative hardhet. Ifølge Broekmans gir denne metoden et bedre inntrykk av reelle hardhetsforskjeller.

– Etter Mohs skala er diamant bare 10 ganger hardere enn talk, mens Rosiwal derimot viser en hardhetskontrast fra 0,03 / 140 000 = 4 200 000, forklarer Broekmans.

Videoen viser ikke riper

Ifølge YouTube-kanalen JerryRigEverything er det lett å lage riper i skjermen til Samsung Galaxy Note 7.
JerryRigEverything (skjermdump fra YouTube)

Broekmans sier at metallstifter av den typen som er brukt i videoen til JerryRigEverything er uegnet for ordentlig Mohs-testing og at Cornings talspersoner har helt rett når de sier at det som vises på videoen er metall som overføres fra testmaterialet til glasset på telefonen.

– Dette er slettes ikke teori. Metallstifter etterlater merker på en overflate, og det kan føles med neglen. Men merkene ligger oppå, og er altså ikke en ripe. Metaller gjør dette ettersom de er smidige eller seige, og til dels smøres ut – ikke helt ulikt grafitt i en blyant.

Han forklarer at disse merkene kan være svært vanskelige å få vekk, og at de kan ligne mye på en ripe – særlig når resultatene ikke valideres nøye.

– Men alternativet, det vil si metallstifter med en spiss av en av Mohs standardmineraler, er ikke så mye bedre. De går fort i stykker eller slites raskt.

Testing av hvor ripesikre mobilskjermer er, er altså noe man helst bør overlate til ekspertene – og ikke forsøke seg på hjemme på kjøkkenbenken, skal vi tro Broekmans.

Vi har bedt JerryRigEverything om kommentar, og vil oppdatere saken.

Lurer du på mer om Mohs skala?
Derfor er sand farligere enn et nøkkelknippe for mobilskjermen din »

annonse