Nyhet

Ricoh PX lansert

Det beste kameraet er det du til en hver tid har med deg og enkelt kan dra opp når sjansen byr seg. Dette gamle jungelordet er utgangspunktet når Ricoh nå lanserer Ricoh PX, som er kompakt, værtett og brukervennlig. Med 5x zoom som starter på en 28mm-ekvivalent vidvinkel og en 16MP stabilisert billedbrikke som også kan levere 720P HD-video, er det i tillegg et kapablet kompaktkamera vi har med å gjøre.

Noe for enhver smak

En real tøffing
Foruten å være vanntett ned til 3 meter og ha et design som tåler støvete miljø, kommer også Ricoh PX med en serie støtdempende etuier. Med et slikt utenpå kameraet burde det også være trygt å låne det bort til treåringen som liker å se hvor mye ting tåler før han bruker dem. Ricoh har funnet at det skal overleve fall fra 1.5 meters høyde. I alt skal dette gi et kamera som trives like godt på stranda og i regnvær som på kamelsafari i ørkenen.

Fem knapper, en multikontroller og to brytere sier sitt om en minimalistisk kontrollfilosofi.

Lett å bruke, få forstyrrende valg
Scenemoduser står i sentrum for fokuset på brukervennlighet, det finnes i alt 29 av dem. Uten å gå gjennom alle, kan den obligatoriske 'tilt'-imiterende miniatyrmodusen, en egen auksjonsmodus (for å sette sammen bilder av gjenstander til bruk på auksjonssider), samt moduser både for mat óg søtsaker nevnes for å gi et visst inntrykk.

Enda mer for enhver smak

Stilrent, portabelt design
En slik kontrollfilosofi resulterer i heller få knapper. Kombinert med en ganske karakteristisk flattrykt front, dominert av et objektiv som ikke skyves ut under bruk, har kameraet en ganske egen personlighet. Det ser litt enkelt ut - noe som ikke trenger å være dumt for målgruppen.
Forøvrig lagres bildene på SD/SDHC minnekort (trådløse Eye-Fi-kort er støttet), og kameraet kan lades direkte fra USB i tillegg til med egen batterilader.

Hva med bildene?
Selv om en skal være forsiktig med å kommentere dette uten å ha kameraet i hånden virker dette som det området det blir gjort størst kompromisser på. 16 megapiksler på en 1/2.3" stor bildebrikke er forholdsvis optimistisk. Når denne i tillegg sitter bak et objektiv som har blenderverdiene f/3.9 på vidvinkel og f/5.4 på full tele, vil det i mange tilfeller bli for lite lys. Blitsen som har en rekkevidde på 3.5 meter på vidvinkel er heller ikke til mye hjelp i denne sammenheng. 28-140mm zoomobjektiv og mulighet for å iverksette opptak av HD-video fra egen dedikert knapp vil allikevel kunne gjøre det til et morsomt kamera å bruke i godt lys. Og der ligger også fokuset til Ricoh i markedsføringen - dette skal være et kamera som tar vare på spontaniteten og moroa med fotografering.

Betyr dette at gratis Ricoh PX blir å finne på kafébord rundt om?

Prisen i USA synes å bli rundt $249, noe som tyder på at det vil ligge i overkant av 2000,- når det kommer på markedet her hjemme, tilgjengelighet er heller ikke fullstendig avklart.

(Kilder: Ricoh, Photographybay)

Les også
Robust tøffing fra Ricoh
Les også
Vanntett Pentax med HD-video
annonse