Tek.no

Nyhet

Forbrukertilsynet mener Ice bedriver villedende markedsføring

– Mindre justeringer, sier Ice.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
22 Okt 2019 16:00

Forbrukertilsynet mener Ice villeder forbrukerne i sin markedsføring av tjenesten «MobilBytte». MobilBytte er Ices svar på Telenor Swap og Telia Svitsj, og innebærer at du betaler en fast månedspris og får anledning til å bytte til ny telefon etter 18 måneder.

Ice har laget en avtaleperiode på 30 måneder og bytte etter 18 måneder, mens konkurrentene opererer med 24 og 12 måneder, og det gjør at månedsprisen til Ice er lavere enn Telia og Telenors.

Det fremhever selvfølgelig Ice i sin markedsføring, og det er en av tingene Forbrukertilsynet reagerer på. Ettersom avtaleperioden er lenger, får avtalen sett under ett en høyere totalpris enn konkurrentenes varianter – slik Tek.no også påpekte da tjenesten ble lansert.

Dyrere avtale

Forbrukertilsynet har sammenliknet et kjøp av en Samsung Galaxy S10 gjennom en 30-måneders MobilBytte-avtale hos Ice med tilsvarende avtale over 24 måneder hos Telenor og Telia.

Hos Ice koster dette totalt 11.670 kroner, hos både Telenor og Telia 11.016 kroner.

– Å fokusere på månedsprisen når avtalen i sin helhet er dyrere enn andre alternativer er egnet til å overskygge den helhetlige forpliktelsen som avtalen innebærer, og villede forbrukerne med hensyn til avtalens kostnader, heter det i brevet fra Forbrukertilsynet til Ice.

Ices MobilBytte er samme type løsning som Telenors Swap og Telias Svitsj.
Skjermdump

Tilsynet reagerer også på at Ice bruker ordet «kostnadsfritt» om muligheten til å bytte telefon etter 18 måneder. Om man velger å bytte til en ny telefon, starter man samtidig en ny 30-måneders MobilBytte-avtale, som også innebærer en ny betalingsforpliktelse, påpeker Forbrukertilsynet.

– Vår vurdering er at påstanden er egnet til å villede forbrukere når det kommer til tjenestens hovedegenskaper, sier nestleder i Forbrukertilsynet Bente Øverli, som også reagerer på enkelte av Ices påstander om «rentefri finansiering» og om at det kun er Ice som har inkludert skjerm- og skadeforsikring.

I realiteten er det slik at konkurrentene også tilbyr skjermforsikring, mens Ice er alene om å tilby skadeforsikring i tillegg.

Reynir Johannesson i Ice.
Terje Borud

Ice: – Mindre justeringer

Kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson i Ice sier det dreier seg om «mindre justeringer» av markedsføringen, og at de i disse dager skriver et svar til Forbrukertilsynet.

– Vi har faktisk lavere månedskostnader sammenlignet med våre konkurrenter, og har en bedre forsikring inkludert som gjør at totalsummen (uten abonnement) kan i noen tilfeller bli noen få kroner høyere totalt når 24 måneder hos konkurrentene sammenlignes med 30 måneder hos oss. Altså et halvt år ekstra med full forsikring. Men så er mobilabonnementene våre også billigere sammenliknet med prisene Telenor og Telia tilbyr, skriver han i en e-post.

– Når det gjelder ordet «kostnadsfritt» i forbindelse med bytte etter 18 måneder så har vi allerede endret det ordet på ice.no. Poenget var rett og slett å fremheve at det ikke lå noen skjulte kostnader knyttet til selve bytteprosessen, men vi respekterer tilsynets synspunkter, sier Johannesson.

annonse