Snart kan flere lade øreproppene rett fra mobilen

Gjør endringer i NFC-standarden.

Flere og flere lader telefonen, øreproppene og smartklokken sin trådløst. I dag skjer det oftest via den såkalte Qi-standarden, som sørger for at de små dingsene dine og ladeplaten de plasseres på kan jobbe sammen.

Nå har organisasjonen som røkter NFC-standarden, som er bygget inn i de fleste av dagens smartmobiler, funnet ut at de vil tilby trådløs lading direkte fra telefonen fremover. NFC brukes i dag for å gjennomføre trådløse betalinger, overføre informasjon mellom telefoner, åpne apper eller forenkle paringen mot blåtann-tilbehør for å nevne noe.

For små enheter

Fremover skal mobiler med NFC-støtte også kunne lade små enheter som ørepropper, smartklokker og IoT-enheter som plasseres nær seg. En NFC-brikke kan kommunisere med og lade enheter som er inntil fire centimeter unna, så du vil fremdels måtte ta en pause fra musikken og ta av deg aktivitetsarmbåndet for lading. Telefonen vil ikke kunne sende trådløs strøm til enhetene dine fra lomma.

Dessuten vil selve oppladingen ta lang tid. En NFC-brikke med støtte for trådløs lading vil kunne gi en effekt på knappe 1 watt. Dermed kan det ta en hel natt å lade opp de trådløse øreproppene dine eller smartklokken. Andre enheter, som smartpenner, kan imidlertid lades raskere.

Støttes ikke av dagens telefoner

For at du skal få dratt nytte av trådløs lading med NFC må du belage deg på oppgradere telefonen din. Dagens NFC-brikker har nemlig ikke den nødvendige maskinvaren. Det er fremdeles usikkert når de første telefonene som støtter trådløs NFC-lading dukker opp.

Kraftigere løsninger i dagens toppmodeller

Den siste tiden har enkelte telefonprodusenter, som Huawei, Samsung og OnePlus, bygget inn såkalt «kompislading» eller reversibel lading i sine toppmodeller. Disse løsningene kan lade trådløst med en effekt på mellom 5 og 27(!) watt. Det er såpass kraftig at du kan lade andre mobiler fra din egen på relativt kort tid.

Denne løsningen er dermed helt overlegen den NFC-forumet har presentert, men tar samtidig opp betydelig mer plass inne i telefonene. Enkelte produsenter kan derfor velge å prioritere størrelse og vekt fremfor hurtig trådløs lading av telefontilbehør. Men dette vil neppe gjelde toppmodellene.

Les også
EU stemte for felles ladestandard: Vant med 582 mot 40 stemmer
annonse