Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Galaxy Z Flip er første brettemobil av glass

Men glasset dekkes fortsatt av plast du ikke kan fjerne.

Slik kan Galaxy Z Flip legges på bordet og for eksempel ta en langeksponering eller være videotelefon.

Under Unpacked-lansering i London tirsdag kveld hadde Samsung én liten ting til å by på, i tillegg til Samsung Galaxy S20-mobilene.

Brettemobilen Galaxy Z Flip har vært på ryktebørsen i lang tid nå, og var endelig klar for avduking. Telefonen er verdens første brettbare mobil med glasskjerm. Samsung kaller det Ultra Thin Glass, og det skal være snakk om deres egen løsning, og ikke Gorilla Glass-varianten som blitt skrevet om noen år.

Er av glass, men ikke ta av plasten ...

Men selv om Samsung gjør et stort poeng av at det er glass i denne mobilen er det likevel plast fingrene dine møter på når du trykker på den. Skjermen er nemlig dekket av samme type plastfolie som er øverst på Galaxy Fold-skjermen, og akkurat som på Fold er det svært utilrådelig å ta den av. Den kan byttes, men det må skje på verksted.

Det betyr at de praktiske forskjellene glasskjermen i en Galaxy Z Flip utgjør sammenliknet med Galaxy Fold er at du kan trykke litt hardere på selve skjermen, og den får heller ikke de samme bølgene i glasset som ble synlige i Fold-skjermen. Dermed skal dette både se penere ut over tid og det er mulig å snike et kamera under glasset som fotograferer ut gjennom et hull, akkurat som i Galaxy S20-modellene.

Samsung Galaxy Z Flip SM-F700

Samsung Galaxy Z Flip SM-F700

Skjermen er hengslet på en måte som gjør at du kan sette telefonen fra deg på bordet foran deg. Skjermen er 6,7 tommer stor helt utbrettet, men delt på midten er den ikke så stor. Den egner seg altså ikke særlig godt til videobruk i denne posisjonen, men snarere skal den være sitt eget kamerastativ for eksempel hvis du tar langeksponerte nattbilder eller bruker videosamtaler. Google Duo skal være spesialtilpasset bruk med skjermen, der styringsknappene blir liggende flatt mot bordet, og videoskjermen er på den oppreiste halvdelen.

Bitteliten skjerm på utsiden

Hengselet skal forøvrig tåle at du åpner og lukker 200.000 ganger akkurat som Fold-hengselet.

Du trenger imidlertid ikke nødvendigvis åpne den så ofte. En biiiiitteliten skjerm på 1,1 tommer på utsiden tar seg av varslinger og fungerer som klokke utenpå telefonen. Ved første øyekast er det bare snakk om en enkel tekstskjerm. Men dette er faktisk en fullfargeskjerm som fungerer på samme måte som alle mobilskjermer, og den kan dermed forhåndsvise meldinger eller brukes til å passe på at du er i bildet hvis du knipser en selfie med hovedkameraet.

Samsung kunne antakeligvis puttet fingerleser bak glasset i Z Flip, slik de har gjort på andre nyere telefoner, men i stede thar de valgt å putte den i låsetasten på siden av telefonen. Formodentlig for å la deg bruke skjermen på utsiden enkelt uten å måtte åpne mobilen.

En variant av kontinuitetsvisningen der innholdet fra en app blir med fra ytterskjermen til innerskjermen, akkurat som i Galaxy Fold. Men med størrelsesforskjellen på ytterskjermen mellom Fold og Z Flip antar vi at funksjonsnivået vil være noe lavere her.

Mye lavere pris enn Galaxy Fold

Vi har allerede sett Motorola slippe sin fleksible Razr-modell som er på vei til markedet i disse dager. Og foruten glass-skjermen er Galaxy Z Flip på sett og vis et liknende beist. Det betyr at Samsung i stedet for å makse spesifikasjonene har prøvd å holde prisen nede. Og før du gjør klar sparegrisen og hammeren; lav pris er et høyst relativt begrep for fleksible telefoner. Galaxy Z Flip vil koste 16.000 kroner, som fortsatt er en markant forbedring fra de 21.000 kronene den store brettemobilen koster.

Samsung Galaxy Z Flip SM-F700
Samsung Galaxy Z Flip SM-F700

Prislappen er hentet inn flere steder i Galaxy Z Flip. For det første er maskinvaren en del enklere. Det er ikke de siste nye mobilprosessorene som er dyttet inn. Det er heller ikke de heftigste bildebrikkene i kameraet som er på plass. I stedet er det i hovedsak maskinvare som tilsvarer det du finner i fjorårets Galaxy S10 som driver Z Flip.

Telefonen har også en vesentlig enklere hengsel enn den store, brede saken som sørger for at Galaxy Fold åpner og lukker seg jevnt over det hele - AMOLED-skjermer liker som regel dårlig å bli brettet skrått, selv om de er bøyelige.

Til venstre for de to kameraene på utsiden er en bitteliten fargeskjerm som du for eksempel kan bruke til å ta selvportrett med.

I butikken om ti dager

Galaxy Z Flip vil være i salg allerede fra den 21. februar. Samsung beholder forøvrig Galaxy Fold i markedet selv om Z Flip er ute.

Og forresten. På en dag som Samsung har brukt til å snakke mye om 5G er det verdt å merke seg at Z Flip er en ren 4G-telefon. Noe som antakeligvis skyldes at maskinvaren inni er forrige generasjon og ikke har like etablert 5G-støtte som brikkesettene som brukes i de nye S20-modellene.

annonse