Til hovedinnhold

Microsoft har satt dødsdato for Windows på mobilen

Microsoft/Tek.no
Vegar Jansen

For halvannet år var det klart at Microsoft avsluttet støtten for Windows Phone. Nå skjer det samme med Windows 10 Mobile, den siste utgaven av selskapets mobile operativsystem, og det betyr at det nærmer seg slutten på Microsofts mobile eventyr.

Det vil også si at det i smartmobilklassen ikke lenger finnes noen anstendige alternativer til Googles Android- og Apples iOS-operativsystem.

Ifølge Microsoft vil Windows 10 Mobile riktignok holde koken helt til 10. desember i år, men da er det også virkelig slutt. Etter denne datoen vil ikke brukere med Windows på mobilen lenger får nye fikser eller oppdateringer. Over de følgende månedene må de også regne med at bakenforliggende funksjonalitet slutter å virke, for ikke å snakke om at tredjepartsapper vil kunne stenge ned.

Vil fortsatt kunne brukes

Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no

Dette gjelder for øvrig kun de med siste versjon (1709) av operativsystemet på sin mobil. For modeller som Lumia 640 og 640 XL var Windows 10 Mobile i versjon 1703 den sist støttede, og for den versjonen slukker Microsoft lyset allerede den 11. juni.

For å presisere, vil det fremdeles være mulig å bruke mobiltelefonene etter sluttdatoen, men den vil altså ikke få noen flere oppdateringer eller fikser. En del funksjonalitet vil også bli borte.

Så Microsoft anbefaler faktisk kundene til å bytte til en mobil med Android eller iOS.

Veldig god, men alltid noen mangler

Det er nok med et visst vemod at en del brukere nå må innse at den neste mobiltelefonen vil komme fra Apple eller vil ha Android innabords. For av de som faktisk prøvde en mobil med Windows, var det mange som likte det.

Tilbake i 2014, da vår Mac-frelste kollega Øystein måtte bruke en Nokia Lumia 930 i to uker, skrev han:

«Jeg må ærlig innrømme: Windows Phone føles mer og mer rett for meg. Alt er så gjennomtenkt, smidig og riktig. Og de få manglene som finnes, er lette å tilgi. Windows Phone er en andunge, og den er ikke stygg engang. Jeg tror nå oppriktig at denne plattformen kommer til å lykkes. Jeg er faktisk overbevist.»

Det var stadig ting som ikke virket... Bilde: Øystein W. Høie

Vår gamle kollega tok dessverre feil. Manglene og problemene, som vi håpet det skulle bli mindre av etter hvert, ble det ikke rettet opp i fort nok. Saken var at operativsystemet aldri ble populært nok til at programvareutviklerne brød seg noe om å priortere det.

Derfor ble også mobilene hengende etter, og nådestøtet kan ha kommet fra den stadig populære tjenesten Snapchat, som visstnok hatet Microsoft og holdt seg langt borte fra en mobil Windows-versjon.

Det har ligget i lufta en stund:
Innrømmet nederlag allerede i oktober 2017 >>>

(Kilde: Dinside)

annonse