Kun «måneder unna» dronelevering, mener Amazon

Se video: Nye Prime Air tar av som et helikopter og flyr som et fly.

Netthandelsgiganten Amazon har akkurat avduket sin nye design for «postbuddronen» Amazon Prime Air. Farkosten har seks rotorer, kan ta av som et helikopter og fly omtrent som et fly.

Ifølge selskapet har dronen en rekkevidde på 24 kilometer og kan levere pakker på drøye to kilogram – og de regner med å komme i gang med faktiske leveranser i løpet av «noen måneder».

Sammenlignet med de tidligste dronene, skal den nye versjonen først og fremst ha et større fokus på sikkerhet. Den spesielle skjermen rundt farkosten fungerer både som sikring mot rotoren og som en vinge når dronen flyr.

Den skal også være mer stabil og effektiv enn tidligere utgaver.

Finner landingsplassen med «stereosyn»

Den nye versjonen av Amazon Prime Air har naturligvis kameraer, sensorer og læringsalgoritmer som skal gjøre den i stand til å oppdage objekter underveis – enten det er en skorstein eller annet flygende objekt.

Med kameraene som gir den «stereosyn» skal det være mulig for dronen å finne en egnet landingsplass fri for folk og dyr.

Amazon Prime Air i sin nye drakt.

Den skal også være smart nok til å ikke fly inn i hindringer som strøm- eller telefonledninger, tørkestativ og annet som man ofte har på eller over tomta.

Dronen skal selv kunne oppdage slike hindringer og unngå disse både på vei ned og på vei opp igjen.

Årelang drøm

Først og fremst vil levering via drone være veldig kjekt for kundene. Med et varehus i nærheten kan du i teorien bestille noe fra godstolen og ha varen i hånda noen titalls minutter senere – og det helt uten å bevege deg lenger enn til hagen.

Amazon har fablet om muligheten til å kunne levere varer via drone i årevis. Allerede tilbake i 2013 var Prime Air et stort prosjekt. Da mente Amazon-sjef Bezos at tjenesten kunne være en realitet i løpet av fire til fem år.

Nå har det gått litt lenger tid, men selskapets planer er like klare som de var for drøye fem år siden. Og selv om designen på selve dronen har forandret seg flere ganger, er navnet det samme.

Hvorvidt Amazon Prime Air virkelig kommer til å ta av løpet av året, gjenstår dog å se.

Amazon er for øvrig ikke den første eller eneste som drømmer om luftlevering. I deler av Reykjavik kan du for eksempel få levert maten din med drone – så lenge det ikke regner, snør eller er for mye vind.

Lage din egen?
GUIDE: Slik bygger du din egen drone fra bunnen av >>>

(Kilde: Amazon)

Les også
Amerikanske myndigheter advarer mot spionrisiko fra kinesiske droner
Les også
Drone-eiere fortviler: Oppdatering satte dronene på bakken
Les også
Amazon vil levere varene dine med droner
annonse