Til hovedinnhold

iPhone-oppgradering gir deg dårligere kart

Vår test viser at det kanskje ikke var så lurt av Apple å kaste ut Google.

Apple

Apple gjorde under lanseringen av iOS 6 mandag kveld et stort poeng ut av iPhone og iPad nå får en helt ny kartløsning. Mens det tidligere var Google som leverte kartene, har Apple nå laget sin egen løsning.

Vår test viser at Apple har mye arbeid igjen før de kan matche kartløsningen man har i dagens iPhone-programvare. De nye kartene er nemlig langt mindre detaljerte enn de gamle.

Street View har vært på iPhone siden 2008, men blir nå helt borte i neste versjon av iOS.Foto: Øystein W. Høie, Amobil.no

Apple mister Street View

Et av de største savnene i Apples nye kart er at man mister Googles Street View-funksjon. I de gamle kartene kunne du holde fingeren på en gate til det dukket opp en liten knappenål, og så trykke på knappenålen og bilde av gaten for å gå til gatevisning.

Slik kan du spasere rundt i gatene og få et overblikk over fasader og omgivelser. Denne funksjonen var det Google som leverte, og den er nå borte.

Google har for øvrig annonsert en rekke forbedringer i Google Maps på mobil i år, for eksempel støtte for å bruke kartet uten mobildekning, noe Apple ikke vil støtte i sin nye kartprogramvare.

Hvor er alle detaljene?

En nyhet er at Apples nye kart er "vektorbaserte", noe som gjør at de tegnes opp raskere uten at telefonen stadig vekk må laste ned ny grafikk fra en server. Kartene skal også være skarpere når du zoomer inn på dem.

I vår test merket vi ikke særlig forskjell på en iPhone når det gjelder skarphet, verken på tekst eller grafikk mellom de nye og gamle kartene. Men på den mye større iPad-skjermen var tekst og grafikk betydelig skarpere og mer tydelig i de nye kartene.

Men et kart er mer enn bare pen grafikk. Veldig mye av detaljinformasjonen i de gamle kartene finnes nemlig ikke i de nye kartene på tidlige utviklerversjonen av iOS 6, og Apple har kort tid på seg til å utbedre dette innen den endelige versjonen kommer ut til høsten.

Det du legger først merke til, er at omrissene av bygninger som er tegnet inn i Google-kartene ikke finnes i Apples nye kart. Her ser du kun gater, i tillegg til at kartene har langt mer sparsommelig informasjon om restauranter, hoteller og andre interessepunkter.

Nyttig informasjon om ting som bussruter og trikkestopp som var i kartene før er også borte, og må sannsynligvis legges inn på ny av tredjeparts utviklere for at kartene skal bli like nyttige for norske brukere som Googles kart.

De gamle kartene kunne vise deg hvor det var mest trafikk, med rød, gul eller grønn fargekoding av veiene. Denne funksjonen finnes fortsatt, men ser ikke ut til å virke i den tidlige versjonen av det nye kartet – verken i Norge eller andre steder vi sjekket.

Vi tenkte det kanskje var bare kartene over Norge som var dårlige, og sjekket derfor også kart over amerikanske byer som New York og Las Vegas. Men også i disse byene hadde de nye kartene mindre informasjon om interessepunkter. Det som imidlertid er bra, er at de interessepunktene som er plottet inn på kartet inneholder brukergenerert informasjon fra tjenesten Yelp. Her finner du blant annet omtaler av restauranter og hoteller, samt bilder og veibeskrivelser.

Går vi til kartet over Oslo, er det svært få interessepunkter som er merket av på kartet, og selv om Yelp nå også finnes i Norge var det ingen integrasjon av Yelp i de nye kartene. Dette vil trolig komme på plass når iOS lanseres offisielt til høsten, men siden tjenesten først ble lansert i Norge for én måned siden, finnes det foreløpig ikke særlig mange norske oppføringer utenfor Oslo.

Et pluss med de nye kartene er at de nå lar seg rotere ved hjelp av to fingre, og du kan trekke to fingre opp eller ned på skjermen for å vippe kartene bakover i "3D".

Elendige satellittbilder

I likhet med den gamle kart-appen kan du velge mellom standard-, hybrid- og satellittvisning. Terrengvisningen fra det gamle kartet mangler i det nye kartet.

Problemet med satellittvisningen i det nye kartet er at satellittbildene er svært lite detaljerte for Norge. Oslo er for eksempel bare "grøt". Går du til Stockholm eller London ser det bedre ut, men det er på langt nær like detaljert som i de gamle kartene. Enkelte amerikanske byer ser bedre ut. Vi håper og tror at Apple får på plass bedre satellittbilder innen iOS 6 blir tilgjengelig for andre enn utviklere.

Fancy 3D-funksjon

Kartene har fått en ny "flyover"-funksjon, som gir deg en tredimensjonal visning av de største byene – omtrent som i Google Earth.

Du får 3D-visningen ved å velge 3D og zoome inn på bygningene når du befinner deg i satellittvisnings-modus. Du kan zoome inn og ut og rotere 3D-modellen av byen ved hjelp av fingrene. Det hele ser ganske flott ut, og om ikke grafikken er fotorealistisk, så er det ikke langt unna.

Problemet er bare at det er veldig få steder i verden som har slike 3D-modeller. San Francisco og Sydney har det, New York og London mangler. Igjen – dette kan komme til å bli bedre når iOS 6 kommer i endelig versjon utpå høsten en gang.

De nye kartene har fått sving-for-sving-navigasjon, noe Google Maps på Android har hatt en stund. Det betyr at du skal kunne bruke iPhone eller iPad som en skikkelig navigasjonsløsning, i bil eller til fots. I det gamle kartet kunne du få veibeskrivelse, med ruten tegnet opp på kart, men ikke kontinuerlig informasjon om hvor du skal kjøre når du er ute på veien.

Vi har ikke testet navigasjonsløsningen i bil ennå, men det vi kan si så langt er at brukergrensesnittet virker enkelt og intuitivt. En datagenerert stemme forteller deg hele tiden hvor du skal kjøre, og den leser også opp navn på gatene. Det høres riktignok litt rart ut med engelsk uttale på norske gatenavn, men det fungerer.

Navigasjonsløsningen skal for øvrig gi deg sanntidsinformasjon om trafikksituasjonen, og automatisk gi deg alternative ruter hvis det skulle være kø. Om dette vil fungere i Norge, vet vi ikke ennå.

Bør du oppgradere?

Vi holder for øyeblikket på å teste utviklerutgaven av iOS 6, og vil komme tilbake med en grundig gjennomgang av de andre funksjonene i det nye operativsystemet senere.

Mye i iOS 6 virker fornuftig. Men etter å ha brukt operativsystemet i noen timer mener vi det er såpass mange begrensninger i den nye kartløsningen, at vi tror mange nok vil tenke seg om to ganger før de oppgraderer fra iOS 5.

Hos Amobil.no kan du lese om alle nyhetene i iOS 6. Les også testen av iOS 5 her.

Les også: Dommer avblåste Apple-rettssak og Apple vil forby Samsung Galaxy S III

annonse