Til hovedinnhold

Chatroboten ChatGPT kan bli betaltjeneste

Tester Professional-abonnement.

ChatGPT har hatt en voldsomt rask vekst, men også svært høye kostnader. Nå ligger det an til at det kommer en betalversjon.
Vilde Horvei, Tek.no

Den kunstig intelligente chatroboten som de siste månedene har gjort alt fra å hjelpe elever til å jukse på innleveringene sine, til å skrive programvare eller svare på enkle spørsmål, kan nå bli betaltjeneste.

OpenAI, selskapet bak ChatGPT, har åpnet en venteliste der du kan melde deg for å prøve Professional-versjonen av roboten.

Det innebærer også at gratisutgaven kan pålegges begrensninger, slik det ofte er med tjenester som finnes i gratis- og betalversjoner.

På spørsmål om ChatGPT ville være gratis «til evig tid», svarte sjef Sam Altman i tidlig desember 2022 at de ville måtte sørge for inntekter på ett eller annet tidspunkt, siden kostnadene bak var voldsomme.

Uklart både om proff og gratis utgave

Foreløpig er det ikke klart hva hverken pris eller begrensninger i gratis utgave vil bli. Men én av begrensningene er allerede klar i beskrivelsen av Premium-modellen; den vil ha ubegrenset eller minimum dobbelt så mange daglige meldinger som gratisversjonen.

Dermed kan man trygt anta at dagens romslige kommunikasjonskvote med chatroboten vil bli strammet inn på.

Andre fordeler med Professional-løsningen skal være at roboten alltid er tilgjengelig, uten de vanlige «det er fullt»-beskjedene, og raskere respons på spørsmålene.

Under ser du et eksempel på at ChatGPT har programmert i språket Python for å bruke Google-tjenester til å lese tekst i et bilde.

Kartlegger brukerne

Det virker som OpenAI forsøker å veie akkurat hva ChatGPT er verdt for menneskene som kan tenkes å betale for en mer omfattende tjeneste. Spørreskjemaet de har lagt ut inviterer til å fortelle hvor dyrt ChatGPT må være før det er uinteressant, men også hvor billig det kan være før det føles «for billig» til å kunne være av nytte.

Skjemaet spør også om hva brukerne gjør mest med ChatGPT, og hvor lei seg de ville blitt dersom de mistet tilgang til chatroboten.

Brukes til alt mulig

Lei seg dersom adgangen blir borte er det potensielt mange som vil bli. Tjenesten ble lansert i slutten av november, og bare fem dager etter hadde den over en million brukere.

Og disse brukerne har siden brukt chatroboten til alt fra faktaspørsmål eller å få skrevet skolestiler og oppgaver - til enkel programmering.

Roboten kan dessuten svare på en mengde av verdens språk. Den er forøvrig ganske god til å beholde sammenheng i samtalen, og den lar seg sjelden vippe av pinnen med «vanskelige spørsmål» - selv om det «menneskelige» inntrykket ganske ofte faller ved at den stadig selv begrunner manglende svar med at den er en chatrobot og derfor ikke kan svare.

annonse