Til hovedinnhold

Hold smarttelefonen din i form

Programmene lukker du ved å trykke på telefonens c-tast. (Alle foto: Silje Gomnæs)

En smarttelefon kan sammenliknes med en liten datamaskin. Og som datamaskiner flest, kan du otfe merke at den blir tregere å bruke når du har hatt den en stund.

Løsningene er imidlertid ofte enklere enn du tror. I denne delen av Mobilskolen viser vi deg noen få enkle triks som kan gjøre smarttelefonen din kjappere.

Telefonen viser deg hvor mye ledig minne du har igjen.

Lukk programmene

En av fordelene ved smarttelefoner, er at du kan ha mange programmer kjørende samtidig. Ulempen er imidlertid at dette tar opp mye av telefonens minne. Resulatet er at hver minste lille ting du skal gjøre med telefonen, tar lengre tid.

På telefoner med Windows Mobile blir programmene gående i bakgrunnen selv om du går ut av de og ikke bruker de lenger.

Løsningen på problemet er så åpne listen med aktive programmer. På Windows Mobile-telefoner får du opp programlisten ved å velge "Oppgavebehandling" i menyen. På mobiltelefoner med Series 60 behøver du bare å holde inne menyknappen noen sekunder.

I listen over åpne programmer kan du finne alt fra telefonboken og epost-innboksen til nettleseren. Har du installert ekstra programmer på telefonen selv, er det verdt å merke seg at mange av disse også ofte krever mye minne fra telefonen. Lukk de programmene du ikke bruker akkurat nå. Lukker du mange programmer, bør telefonen få opp dampen betraktelig.

På nyere Nokia-telefoner med menysystemet Series 60, avsluttes programmene når du går ut av de, og du får derfor ikke problemer med programmer som hoper seg opp.

Rydd opp i bildegalleriet ditt av og til.

Husk på minnet

Mange programmer henter opp mye informasjon fra telefonen din, som for eksempel epost-programmer og bildegallerier. Jo mer informasjon programmet må vise frem, jo tregere går det. Løsningen er kort og godt å slette all gammel e-post og rydde i telefonens bildegalleri.

Har du mye verdifull e-post og bilder du vil ta vare på, kan du overføre disse til PC-en din via USB-kabel eller Bluetooth.

Les mer om hvordan du overfører filer til og fra mobilen din »
Les mer om Bluetooth »

Vær obs på virus

De aller fleste mobilvirus har som formål å gjøre skade på ett eller flere områder av programvaren på mobilen din. Mange av virusene er også laget for å gjøre mobiltelefonen din treg, for eksempel ved å bruke masse av minnet uten at du selv kan se det.

Smarttelefoner er generelt langt mer utsatte for virus enn andre telefoner, ganske enkelt fordi virusene kan gjøre langt mer skade på disse enn på enklere telefoner. Opplever du at mobilen din går tregt uten noen spesifikk årsak, bør du vurdere om du skal anskaffe deg noe antivirusprogramvare til telefonen din.

Det finnes en mengde ulik antivirusprogramvare til mobiltelefoner, som for eksempel AVGs antivirus for smarttelefoner. En annen produsent av mobil antivirus er F-Secure.

Mobilskolen

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form

annonse