Tek.no

Nyhet

Ukens retro: 9000

Einar Eriksen
29 Nov 2005 23:54


Nokia 9000 - Teknologimonster uten like

Teknologimonster på 400 gram
Nokia 9000 er telefonen vi har valgt ut for denne ukens tilbakeblikk. Denne mobiltelefonen ble annonsert i 1998, og hadde en egenvekt på svimlende 397 gram. I de tider kunne telefoner gjerne veie ned mot 100 gram, og vi skjønner fort at telefonen burde kunne fremstille noe enestående til gjengjeld for 300 gram ekstra.

Dimensjonene var på 173 x 64 x 38 millimeter. Dette var nok gjerne overdimensjonert for de fleste lommer, men for funksjonskrevende, reisende forretningsmenn var det alltid plass til nyeste teknologi. Telefonen var formet som et smørbrød, med hengsler på den ene langsiden. Med det kunne man brette opp telefonen og få øye på en gigantisk stor skjerm samt et fullt QWERTY-tastatur.

Nokia 9000 var regnet som en smarttelefon uten like, og ble her til lands sett på som den eneste i sin klasse. Telefonen hadde i imponerende stor grad PC-funksjonalitet.

På utsiden av telefonen kunne man finne en skjerm som lignet det man var vant til. Denne kunne man bruke for å gjøre telefonsamtaler, skrive SMS, sjekke klokken eller andre enkle gjøremål. Med andre ord kunne du bruke utsiden av Nokia 9000 som en helt vanlig mobiltelefon.

Skjermen innvendig kunne vise en oppløsning på 640 x 200 piksler. Dette var umåtelig forut andre telefoners skjermer, men det var da vittig også størrelsen på telefonen. Denne skjermen kunne ellers vise fullt grafisk grensesnitt.

Lagringsplassen var omtrent det man kunne regne som uendelig på en slik enhet. Nokia 9000 kunne man nemlig fylle opp med 2 MB i form av programmer. Attpåtil kunne du stappe minnet med 2 MB med valgfrie filer. Hvordan i alle dager skulle man få det til?

Fullverdig e-postleser
Nokia 9000 kunne videre stille med fullverdige meldingsmuligheter, henholdsvis SMS, e-post og faks. I tillegg hadde telefonen muligheter til å surfe på internett, med den innebygde www-nettleseren.

Når man var på reise kunne man enkelt koble telefonen til den bærbare PC-en, og få full tilgang til alle telefonens filer. Man kunne også bruke telefonen som et modem, over WAP, for å få tilgang til internett på PC-en.

Planlegger med funksjonalitet man bare kunne drømme om, var på plass. Her inkluderes kalender, alarmklokke, gjøremålsliste, notater og mye mer i full oversikt.

Alt dette gjorde nok ekstase hos enhver reisende forretningsmann, men Nokia 9000 må dessverre likevel skuffe på ett punkt. Standbytiden var oppgitt til 35 timer, der normalen i 1998 var over 200. Hvis du attpåtil skulle bruke telefonen kunne du få et problem. En tre timers samtale førte for eksempel til at batteriet brått og brutalt takket for seg.

De nyeste telefonene i 9000-serien i dag har endret seg drastisk i batterilevetid, men i likhet med 9000 i sin tid er også dagens modeller langt framme når det gjelder teknologi. Dagens gjeldende modeller er 9300 og 9500, der hovedforskjellene er at 9500 har kamera og WLAN noe 9300 altså ikke har.

Nylig annonserte imidlertid produsenten en oppgradering av 9300, som du kan lese mer om her. WLAN er på listen.

Les også
Ukens retro: V70
Les også
Ukens retro: Genie
Les også
Ukens retro: S100
annonse