Tek.no

Nyhet

Brenselceller i 2006

Marius S Eltervåg
2 Okt 2005 23:10

For få år siden brukte man mobiltelefonen til to ting: Ringe og sende meldinger. I dag er det omtrent ingen grense for hvilke funksjoner man kan få plass til under panseret på telefonen. Kamera som tar høyoppløste bilder, MP3-spillere, kraftige fargeskjermer og stadig mer trådløs teknologi preger utviklingen på mobilfronten.

Denne utviklingen har ikke bare positive sider. Flere funksjoner krever mer strøm, noe som har ført til at telefonene ofte må lades daglig. Det ser imidlertid ut til at dette kan endre seg i løpet av et par år.

Det har nemlig lenge vært forsket på bruk av brenselceller i mobiltelefoner. Og forskningen har absolutt båret frukter. De siste to årene har asiatiske produsenter flere ganger vist frem protomodeller av håndholdte enheter med brenselceller.

KDDI har lenge samarbeidet med Toshiba og Hitachi i utviklingen av brenselceller, og skal etter planen vise frem to fungerende protomodeller på tirsdag. Disse modellene er modifiserte utgaver av Toshibas A5509T og Hitachis W32H.


(Bildet er hentet fra The Register)

Varer to og en halv ganger lenger
I følge KDDI vil disse telefonene holde ut to og en halv ganger så lenge som med vanlige batterier - på knappe syv ml metanol, som er drivstoffet man bruker i brenselceller.

Løsningen er imidlertid ikke kun metanolbasert. Telefonene har nemlig vanlige lithiumbatterier som hovedstrømkilde. Disse blir konstant ladet av brenselcellene.

I motsetning til tidligere protomodeller, der energikilden nærmest har vært større enn telefonene, har KDDI, Hitachi og Toshiba denne gangen greid å presse ned størrelsen. Telefonene med brenselceller veier mellom 150 og 160 gram, noe som er en økning på ca 30 gram i forhold til originalene.

KDDI har tidligere uttalt at mannen i gata vil kunne kjøpe metanoldrevne mobiltelefoner allerede neste år. Dette gjelder imidlertid Asia, som ligger et par år foran oss når det kommer til mobilteknologi.

(Kilder: The Register, InformationWeek, Nikkei)

Les også
Lett fra Logitech
Les også
32 GB fra Samsung
Les også
Gir 50 timers taletid
annonse

Les også