Nyhet

Ny stor klynge til Norge

Universitetet i Tromsø har til nå kjørt en klynge basert på Intels Itanium-prosessorer i maskiner fra HP. De går nå vekk fra Itanium og over til Xeon. Hele 17 rackskap skal fylles opp, hvorav 11 av dem er til tungregningen. 4 går til lagring og 2 siste går til infrastrukturen.

704 noder skal stå for utregningene, disse nodene inneholder 2 Xeon X5355 som er en firekjerners prosessor med en klokkehastighet på 2,66 GHz. I tillegg vil hver node ha 16 GB med ram, 50 noder vil ha 32 GB og 120 GB intern lagring. Tilkoblingen mellom maskinene vil være av forskjellig art. 384 av nodene er koblet sammen med Infiniband, mens resten benytter seg av Gigabit Ethernet.

Totalt vil det være hele 5 632 prosessorkjerner for tungregning i denne klyngen, noe som gir en teoretisk ytelse på hele 60 Teraflops. EMGS har på sin side en kombinert ytelse på 70 Teraflops med sin gamle og nye klynge.

Av andre interessante nøkkeltall vil hele systemet veie 16 tonn, over 200 Terabyte lagring, 12 Terabyte med minne og et rom på 100 kvadratmeter. Maskinhallen er under bygging og hvert skap skal kjøles ned med vannkjøling.

Hver av nodene til Universitetet består av HP BL 460c, som er en del av HPs bladesystem. Hvert rackskap har plass til 4 bladkabinetter, som igjen har plass til 16 bladnoder. Det gir totalt 64 bladnoder i hvert rackskap, og 512 prosessorkjerner.

Totalt sett vil kostnadene på herligheten havne på rundt 40 millioner kr. Det er inkludert maskinvaren, installasjon, infrastruktur og strømforbruk i maskinens levetid. Systemet vil bli installert i løpet av oktober.

Les også
Lagringssystem for SMB
annonse