Til hovedinnhold

Facebook rydder opp

Det har stormet rundt det populære sosiale nettstedet Facebook i det siste. Problemet er at innstillingene har blitt mer kompliserte, og at det har blitt stadig vanskeligere å beskytte personlig informasjon som legges ut på nettstedet. Informasjon som legges ut på Facebook har vært tilgjengelig for flere personer enn det Facebook-brukerne kanskje er klar over.

Enklere innstillinger

Nå lover Facebook å rydde opp i personverninnstillingene, det vil si gjøre dem enklere. Endringene, i hvert fall noen av dem, ble aktivert allerede i går. Mark Zuckerberg, gründeren av Facebook, mener endringene er drastiske, men mange av kritikerne er ikke enige i dette.

Det brukerne først og fremst har reagert på er usikkerheten rundt hvor synlig Facebook-informasjonen er for andre brukere. Filosofien til Facebook har jo vært at det meste av informasjonen skal være synlig for de fleste andre brukere.

Endringene går ut på at nå skal brukerne få én side med muligheten til å kontrollere personvernet. Det blir én kontrollfunksjon for å regulere hvem som kan se det brukerne publiserer på Facebook. I tillegg skal Facebook ha redusert informasjon som i utgangspunktet er synlig for alle. Brukerne har med andre ord fått sterkere personvernkontroll for basisinformasjonen. Det skal også være enklere å kontrollere om applikasjoner kan få tilgang til noe av din informasjon.

Bra tiltak, men ikke nok, mener kritikerne

Kritikerne mener altså endringene ikke er drastiske nok, blant annet fordi Facebook-profilen fortsatt er åpen for alle. De fleste Facebook-brukere bryr seg ikke om personverninnstillinger i det hele tatt, og er derfor ikke klar over at mange kan lese informasjonen de legger ut. Dersom Facebook-brukerne eksempelvis ønsker å begrense tilgangen til sin profil, må de aktivt gjøre dette via personverninnstillinger.

Les mer om de nye personverninnstillingene på facebook.com. På nettstedet nettvett.no finner du også veiledning rundt dette.

(Kilder: BBC, Aftenposten, Mark Zuckerberg)

Les også
Facebook øker sikkerheten
Les også
Facebook utsatt for ormeangrep
Les også
Facebook reorganiseres
Les også
Sikker surfing fra Dell
Les også
Pirat-brukerdata stjålet
Les også
Beskyttelse mot farlige nettsider
Les også
Youtube angrepet i helgen
Les også
Hjelpesystemet angripes
Les også
Test ut ny Windows Live
Les også
Nye sårbarheter avslørt i Facebook
Les også
Selger stjålne Facebook-ID-er
Les også
Buzz åpen for angripere
Les også
Twitter angrepet
Les også
Facebook med McAfee-avtale
annonse